Η σημερινή συνέντευξη αφορά τον Κωνσταντίνο Τσίτσιο. Έναν άνθρωπο που μόλις τον γνωρίσεις, μπαίνει πραγματικά στην καρδιά σου. Ο Κωνσταντίνος μας μίλησε για την απόφαση του να γίνει ηθοποιός, πόσο δύσκολο ήταν, και πάρα πολλά άλλα. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Κωνσταντίνο γιατί εκτός από εξαίρετος ηθοποιός είναι ένας υπέροχος άνθρωπος που ξεχειλίζει από χαρά, θετικότητα και χαμόγελο. Θέλουμε να ευχηθούμε κάθε καλό στη ζωή αλλά και στην καριέρα του Κωνσταντίνου, και είμαστε σίγουροι πως θα διαπρέψει. Καλή ανάγνωση.
1. Πότε αντιλήφθηκες ότι έχεις έφεση στην υποκριτική;
Το θέατρό ήταν κάτι που υπήρχε πάντα στην ζωή μου χωρίς να καταλάβω ότι πρόκειτω να ασχοληθώ στο μέλλον, με έγραψε η μητέρα μου όταν ήμουν περίπου 7-8 χρονών σε ένα εργαστήριο στην Δερύνεια με τον Χρίστο Καραϊσκο, ο οποίος ήταν ο πρώτος δάσκαλος στην ουσία που είχα.Συνέχισα χωρίς να σταματήσω για κάποιο λόγο μέχρι την ηλίκια των 19 γιατί ήταν κάτι το οποίο δεν μου προκαλούσε άγχος, ούτε ένιωθα ότι πρέπει να βάλω τα δυνατά μου για να πάρω ένα βαθμό. Περνούσα καλά όταν το έκανα αλλά δεν το ένιωθα ότι θα γινόμουν κάποτε ηθοποιός.Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν ήμουν στο στρατό, ήθελα να πάρω διανυχτέρευση για να πάω σε μια συναυλία και δεν μου έδιναν την άδεια.Έτσι, σκέφτηκα να πω κάποιο ψέμα για να με αφήσουν και είπα στον λοχαγό ότι ήθελα να δώσω εξετάσεις για δραματική σχολή και τελικά μου έδωσε την άδεια.Μετά από τον στρατό, επέλεξα να πάω στο εξωτερικό και να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό, που ήταν οι σπουδές στη Νομική στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνειδητοποίησα ότι αυτή η αυτοματοποιημένη πρόφαση που βρήκα τότε στον στρατό για να με αφήσει να πάω, ήταν κάτι που θα ήθελα να κάνω.Όταν έφυγα από την Αγγλία αφήνοντας την σπουδή που έκανα, συνειδητοποίησα ότι είναι η υποκριτική είναι κάτι που με ευχαριστεί, δεν βαριέμαι να το κάνω, δεν μου προκαλεί άγχος. Είναι κάτι που έχει συνεχόμενη αναζήτηση και μου προσφέρει επικοινωνία με τον κόσμο.Έτσι, είπα ότι αυτό το πράγμα θέλω να το κάνω επάγγελμα και δεν είναι κάτι που το σκεφτόμουν από μικρό παιδί.
2. Ήταν δύσκολη απόφαση να αφήσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό και να ασχοληθείς με την υποκριτική;
Δεν ήταν εύκολο γιατί στην ουσία αφήνεις ένα σημαντικό επάγγελμα που είναι η Νομική που σου προσφέρει εύκολη δουλειά αλλά πλέον είναι ένα κορεσμένο επάγγελμα γιατί έχει πολλούς δικηγόρους και αρκετό κόσμο που ασχολείται με την Νομική, αλλά αφήνεις ένα επάγγελμα το οποίο σου προσφέρει ένα σίγουρο μισθό για να μπεις σε κάτι εντελώς αβέβαιο. Νομίζω ότι η απόφαση ήταν πιο συνειδητοποιημένη γιατί έδωσα την ευκαιρία του εαυτού μου ένα χρόνο, γιατί στους πρώτους 3 μήνες ήθελα να φύγω από την Αγγλία και όταν το πήρα απόφαση δεν ήθελα να το πάρω πίσω. Όταν ασχολήθηκα με την Υποκρτική, ήξερα ότι υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να κάνω και κάτι άλλο για να επιβιώσω κάτι το οποίο δεν είναι κακό γιατί η σταθερότητα για εμένα δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο. Μου αρέσει να υπάρχει μια έκπληξη στα πράγματα και να μην συνηθίζω στην ρουτίνα.
3. Ποια ήταν η αντίδραση των δικών σου ατόμων όταν τους είπες ότι θέλεις να γίνεις ηθοποιός;
Ευτυχώς οι γονείς μου δεν εναντιώθηκαν ποτέ στην απόφαση μου και μπορώ να πω ότι περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα κάνω αυτό το πράγμα δηλαδή αυτοί ήξεραν πριν από εμένα αυτό που θέλω να κάνω.Όταν μίλησα με τον πατέρα μου και του είπα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός, περίμενε ότι θα το έκανα μετά το πρώτο μου πτυχίο της Νομικής.Ήταν και οι δύο μου γονείς υποστηρικτικοί γιατί όταν βλέπεις ότι κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για κάτι και αφιερώνει χρόνο σε αυτό τότε με αυτό θέλει να ασχοληθεί.Βέβαια έχουν το άγχος όπως και οι περισσότεροι γονείς αν το επάγγελμα που επέλεξαν θα τους προσφέρει οικονομική ευημερία για όλη μας την ζωή.
4. Τι χρειάζεται να έχει ένας ηθοποιός για να θεωρείται καλός ηθοποιός;
Προφανώς για να επιλέξεις να κάνεις αυτό το επάγγελμα και να καταφέρεις να μπεις σε μια Δραματική Σχολή που θα σου προσφέρει κάποια βασικά εφόδια χρειάζεται ταλέντο, το ταλέντο από μόνο τους όμως δεν είναι τίποτα, χρειάζεται επιμονή, δουλειά και συνεχής προσπάθεια μάθησης για κάτι καινούργιο.Δεν είναι κάτι που το έκανες και τελείωσε, κάθε μέρα και κάθε στιγμή χρειάζεται να βελτιώνεις πράγματα, να φέρνεις και κάτι άλλο διαφορετικό και να είσαι έτοιμος να ισοπεδώσεις κάτι που έμαθες χθες.Χρειάζεται μια συνεχόμενη αυτοκριτική με την καλή και υγιεινή έννοια του πράγματος να προσπαθείς κάθε φορά να μαθαίνεις, να διαβάζεις, να βλέπεις γιατί είναι κάτι που δεν σταματά ποτέ.Ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόση μελέτη απαιτείται γιατί βλέπει το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.Στην τηλεόραση τα πράγματα είναι διαφορετικά, στην τηλεόραση τα πράγματα συμβαίνουν πολύ γρήγορα και πολλές φορές δεν προλαβαίνεις να χονέψεις κάποια πράγματα, αλλά αυτό εξαρτάται από το ποιος τα διαχειρίζεται.Δεν υπάρχει ο χρόνος να χτίσεις πολλά πράγματα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να κρατήσεις τους χαρακτήρες και την ροή της σειράς.
5. Θα ήθελες να ασχοληθείς με τη συγγραφή ή την σκηνοθεσία; Και τι προτιμάς περισσότερο από τα δύο;
Αν και έκανα σκηνοθεσία κινηματογράφου στο πρώτο μου πτυχίο δεν ασχολήθηκα τόσο πολύ γιατί μπήκα στην Δραματική σχολή και ο δρόμος μου πήγε αλλού. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που κάποια στιγμή στην ζωή του δεν γράφει, νομίζω όλοι κάποια στιγμή κάτι θα γράψουμε. Εμένα θα μου άρεσε να γράφω και είναι κάτι που κάνω παρόλο που δεν τόλμησα ακόμη να τα δημοσιεύσω και να τα βγάλω έξω. Πρέπει να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους και πιστεύω ότι δεν είμαι έτοιμος ούτε καλλιτεχνικά όριμος ακόμα για να πιάσω κάτι δικό μου και να το παρουσιάσω. Ακόμα, χρειάζομαι λίγο χρόνο για να πάρω κάτι και να μην φοβάμαι ή να έχω ελλείψεις, μελοντικά ίσως ναι και δεν το αποκλείω.
6. Πιστεύεις ότι η υποκριτική έχει μέλλον στην Κύπρο;
Η Κύπρος είναι ένα μέρος που πληθησμιακά είναι μικρός τόπος και υπάρχουν πολλοί καλοί ηθοποιοί. Μέλλον υπάρχει όταν εσύ προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, προωθάς νέες ιδέες και προσπαθείς να κάνεις κάτι διαφορετικό δηλαδή πολλές φορές είναι η προσωπική προσπάθεια. Δηλαδή όταν είσαι σε μια δουλειά και δεν σε ικανοποιεί 100% αυτό που κάνεις, πρέπει να κάνεις κάτι που εσένα σε ευχαριστεί, τότε τα πράγματα θα πάνε πιο μπροστά. Στην Κύπρο γίνονται πολλές δουλειές αλλά πολλές φορές δεν έχουν την απήχηση και το κοινό που θα έπρεπε να έχουν.
7. Ακούμε πολλά που γίνονται από ηθοποιούς και όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο. Ποια η άποψη σου επί του θέματος και αν βίωσες ποτέ τέτοια περιστατικά;
Εγώ ευτυχώς δεν βίωσα οτιδήποτε τέτοιου είδους και ελπίζω να μην μου συμβεί. Έτυχε να δουλέψω με πολύ όμορφους ανθρώπους και ειδικά στις πρώτες σου δουλειές είναι ευτυχία να δουλεύεις με κάποιον που είναι χρόνια στον χώρο και σε «αγκαλιάζει» και είναι πρόθυμος να βοηθήσει όποιον είναι καινούργιος στον χώρο. Αυτό που είδα μέχρι στιγμής είναι αγάπη αν και υπάρχουν οι ιδιαιτερότητες στον καθένα και πολλές φορές πάνω στην πρόβα να υπάρξουν λογομαχίες και διαφωνίες που είναι μέρος της δουλειάς. Δεν συνάντησα άσχημες συμπεριφορές ή παρενοχλήσεις
8. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ηθοποιός με τον οποίο έχεις συνεργαστεί, ποιος ο αγαπημένος σου ηθοποιός γενικότερα, και αν είχες την ευκαιρία να συνεργαστείς με κάποιο/α ηθοποιό, ποιος/α θα ήταν;
Έτυχε να συνεργαστώ με πολλούς αξιόλογους συναδέλφους που είχα την ευλογία να μάθω πράγματα, γιατί όπως είπα και πριν είναι ένα επάγγελμα που θέλει συνεχή προσπάθεια. Η πρώτη μου συνεργασία όταν ήμουν ακόμη φοιτητής στην σχολή του Θεάτρου Τέχνης και ως φοιτητές παίζαμε σε επαγγελματικά θέατρα του Θεάτρου Τέχνης. Η πρώτη μου συνεργασία ήταν με τον Ρένο Χαραλαμπίδη τον οποίο ήξερα και σαν μουσικό και σαν σκηνοθέτη και χάρηκα πολύ όταν θα συνεργαζόμουν με τον ηθοποιό αυτό. Μου έδωσε τεράστια δύναμη, γιατί ήταν η πρώτη μου συνεργασία και νιώθω ευλογία γιατί συνεργάστηκα με ένα ευφυή άνθρωπο, με τρόμερό χιούμορ. Τους νεαρότερους τους «αγκάλιαζε» με ένα τρόπο απίστευτο, είναι αυθεντικός και δεν πατά πάνω σε κλεισέ αντιλήψεις. Νιώθω χαρά που γνώρισα ένα εξαίρετο Κύπριο ηθοποιό, τον Κώστα Βήχα στην παράσταση που κάναμε με τον ΘΟΚ, αλλά θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μαρία την σκηνοθέτη της παράστασης και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης που μου έδωσαν την ευκαιρία να είμαι μαζί τους. Ο λόγος που τους ευχαριστώ είναι γιατί όταν ξεκινά ένας ηθοποιός όσο καλός και να είναι, όσο ταλέντο και να έχει και να προσπαθεί, πρέπει κάποιος να του δώσει την ευκαιρία να τον δει και να τον ‘’βοηθήσει’’ έτσι ώστε να βγει στην σκηνή και να κάνει το κομμάτι του. Νιώθω τυχερός γιατί αν δεν ήταν κάποιοι άνθρωποι να με δουν, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα και δεν θα προχωρούσα.
9. Τι προτιμάς περισσότερο, το θέατρο η την τηλεόραση και για ποιο λόγο; Δεν έχω προτίμηση αν και οι περισσότεροι ηθοποιοί έχουν προτίμηση. Είναι σαν να σε ρωτάνε αν θέλεις να πηγαίνεις στην δουλειά σου με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα. Μπορεί μια μέρα να θέλω να πάω με την μοτοσικλέτα επειδή μου παρέχει μια ελευθερία ή θα πάω με το αυτοκίνητο μου που είναι πιο ασφαλές και μου παρέχει κλιματισμό όταν έχει ζέστη (γέλια!). Όταν γίνονται καλές δουλειές δεν μπορώ να πω αν προτιμώ το θέατρο ή την τηλεόραση. Όταν μια δουλειά στην τηλεόραση είναι καλή και υπάρχουν αξιόλογοι συνεργάτες, καλό κλίμα και όλα γίνονται με αγάπη ό,τι και να κάνεις θα έχει καλό αποτέλεσμα.
10. Σε ποιο θέμα θα απέρριπτες ένα ρόλο;
Είναι πολλοί οι παράγοντες, δηλαδή μπορεί να μου προτείνει κάποιος συνεργασία ενώ παράλληλα ασχολούμαι με κάτι άλλο και σύμφωνα με το πρόγραμμα μου και το πρόγραμμα που μου προτείνουν, δεν μπορώ να προχωρήσω σε συνεργασία. Ή αν μπορέσω να το χορέσω να πρέπει να κάνω εκπτώσεις στις δουλειές που θα κάνω. Όσον αφορά καλλιτεχνικά να απορρίψεις κάτι, χρειάζεται λεπτότητα δηλαδή μπορεί να είσαι σε μια ηλικία που έχεις ανάγκη να δουλέψεις και μπορεί να μην είσαι χαρούμενος για αυτό που θα κάνεις αλλά να το κάνεις επειδή έχεις ανάγκη αυτή την δουλειά. Το θέμα είναι να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς και μην πεις ότι δεν σου αρέσει. Πολλές φορές θα αναγκαστούμε να κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν, το θέμα είναι να βρίσκουμε τον χρόνο και την θέληση να κάνουμε πράγματα που αρέσουν σε εμάς και τροφοδοτούν με όρεξη και τις άλλες δουλειές που κάνουμε.
11. Πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος στην Κύπρο μπορεί να ζήσει αποκλειστικά από την υποκριτική χωρίς να χρειαστεί να κάνει μια δεύτερη για να βγάλει το προς το ζην;
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ζήσει κάποιος αποκλειστικά από το επάγγελμα. Κανένας ηθοποιός δεν έχει 12 μήνες τον χρόνο δουλειά, πολύ σπάνια και χρειάζεται να κάνεις οικονομία και κάποια στιγμή πρέπει να κάνεις και κάτι άλλο. Υπάρχουν περιόδοι που δουλεύεις συνέχεια και περιόδους που είναι νεκροί και να μην υπάρχει δουλειά.
12. Πιστεύεις ότι στην Κύπρο υστερούμε κάπου όσον αφορά τον καλλιτεχνικό χώρο σε σχέση με άλλες χώρες;
Σε κάποια θέματα είμαστε καλύτερα από άλλους και σε κάποια υστερούμε πάρα πολύ. Γίνονται δουλειές και υπάρχει προσπάθεια και πολλές φορές δεν δίνεται η απαιτούμενη έκταση όσο αφορά την δουλειά που θα μπορούσε να δίνεται. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης και ίσως είναι η νοοτροπία ή επειδή η Κύπρος είναι μικρή. Το θέμα είναι να υπάρχει προσπάθεια και να την αγκαλιάζει ο κόσμος για να έχει απήχηση.
13. Πιστεύεις ότι θεωρείται ταμπού να θέλεις να γίνεις ηθοποιός ακόμα και σήμερα;
Εξαρτάται τι θέλεις να γίνεις, αν θέλεις να γίνεις διάσημος είναι διαφορετικό, αν θέλεις να γίνεις ηθοποιός γιατί αγαπάς αυτό που κάνεις και πραγματικά σε γεμίζει είναι κάτι άλλο. Αν θέλεις να γίνεις διάσημος και να σε γράφουν τα περιοδικά μπορείς να πας σε ένα talent show χωρίς να τα υποτιμώ και να τα υποβαθμίζω και να γίνεις σταρ αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με το επάγγελμα. Υπάρχει δυσκολία να δεχτεί κάποιος εκτός του χώρου ότι ο τάδε που είναι 18 χρονών θέλει να γίνει ηθοποιός. Όπως είναι τα άλλα επαγγέλματα είναι και ο ηθοποιός, δεν σταματά να είναι επάγγελμα, δύσκολο μεν και με άλλες ιδιαιτερότητες δε, αλλά παραμένει ένα επάγγελμα.
14. Ποιο είναι το όνειρο σου όσον αφορά την καριέρα σου;
Η εξέλιξη που μπορείς να έχεις είναι καθημερινή και δηλαδή μπορείς να φτάσεις 70 χρονών και να κάνεις μια μεγάλη ανακάληψη σχετικά με το τι είναι υποκριτική για εσένα. Δεν σταματάς να μαθαίνεις και όποιος πει ότι έμαθα και δεν πρέπει να δώσω σημασία σε κάτι άλλο τελείωσε. Όσο μεγαλώνεις και προχωράς. Η καριέρα είναι μια πορεία σε ένα χώρο, η οποία εμπλουτίζεται και υπάρχουν πτώσεις και περιόδοι που είσαι καλύτερα.
15. Τι θα συμβούλευες τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική και να γίνουν ηθοποιοί;
Είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να σου προσφέρει χαρά αλλά ταυτόχρονα μπορεί να σου προσφέρει και καταπτώσεις. Η τηλεόραση είναι ένα μέσο που θα σου δώσει προβολή και είναι ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να είσαι διαθετημένος να πιάνεις ένα ποσό και να υπάρχουν μήνες που να μην πιάνεις αρκετά χρήματα ή να είσαι άνεργος. Αν είναι διαθετημένος κάποιος να το κάνει και είναι σίγουρος, τότε να το κάνει γιατί είναι ένα υπέροχο επάγγελμα.
Συνέντευξη απο τους:
Ανδρέας Κουτσόλουκας
Συντονισμός/Επιμέλεια:
Μαργαρίτα Αγαπίου
Comentarios