Ο σημερινός μας καλεσμένος έχει να πει πολλά. Μια από τις πιο ευχάριστες συνεντεύξεις που είχαμε, μιλώντας για την πορεία του Γιώργου, την Πολιτική του καριέρα και τη ζωή του γενικότερα από παλιά. Ο Γιώργος Κουκουμάς είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει σκληρά, μάχεται για το καλό όλης της κοινωνίας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσφέρει. Από την πρώτη στιγμή της συνέντευξης μας, αντιληφθήκαμε πόσο γνήσιος άνθρωπος είναι, και πάνω απ' όλα, πως δεν κρύβεται ποτέ πίσω από το δάκτυλο του. Ευχαριστούμε τον Γιώργο για την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε την οποία μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω. Επιφυλασσόμαστε για την επόμενη μας συνάντηση θα είναι από κοντά, όπως μας υποσχέθηκε
1) Πέστε μας λίγα λόγια για τις σπουδές και γιατί ακολουθήσετε τις σπουδές στη Νομική, και αν εργαστήκατε στο συγκεκριμένο κλάδο;
Πάντα έβρισκα ενδιαφέρον τον τομέα της νομικής επιστήμης. Είναι βέβαια ένας ευρύτατος τομέας με πολλές κατευθύνσεις και πεδία, από τα ποινικά μέχρι το οικογενειακό δίκαιο, από τις εταιρίες μέχρι το εργατικό δίκαιο, το συνταγματικό, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Εμένα με τράβηξε περισσότερο το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τομείς που είναι και κάπως πιο προσανατολισμένοι και προς την πολιτική. Βέβαια, επαγγελματικά, ακολούθησα άλλη πορεία. Δεν άσκησα την δικηγορία. Αρχικά, εργάστηκα στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ. Την πενταετία 2014-2019 ήμουν ευρωκοινοβουλευτικός επιστημονικός συνεργάτης, εργαζόμενος από την Κύπρο κυρίως, με ευθύνη την παρακολούθηση της Επιτροπής Εξωτερικών και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Θεωρώ ότι πέραν από το ακαδημαϊκό και προσωπικό ενδιαφέρον για το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι πολύ χρήσιμο για κάποιον ή κάποια που ασχολείται με την πολιτική, να έχει αντίληψη της διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής και δικαίου.
2) Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Πολιτική;
Σίγουρα, πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας μας ότι τα βιώματα που έχει από την οικογένεια και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο. Ίσως αυτό να συνέβαλε και στο γεγονός ότι από νεαρή ηλικία ένιωθα την ανάγκη να διαβάζω και να μαθαίνω περισσότερα γύρω από την ιστορία, την πολιτική κλπ.
Θυμάμαι ένα γεγονός το οποίο με επηρέασε πολύ στην πορεία ήταν όταν γύρω στα 14 μου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη θεατρική παράσταση «Μανώλης» του Γιώργο Νεοφύτου με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, που υποδυόταν τη μάνα ενός σκοτωμένου στο πραξικόπημα, η οποία γερνά, μεγαλώνει και περιμένει τη δίκη για το φόνο του γιου της. Λόγω του ότι ήταν συγκλονιστικό το ίδιο το έργο και ταυτόχρονα, αφορούσε και την σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, ήταν ακόμα ένα έναυσμα να ασχοληθώ με την Ιστορία. Είναι παραδεκτό άλλωστε ότι στην Κύπρο, όταν κάποιος μελετά την Κυπριακή Ιστορία και παίρνει θέση πάνω σε αυτή, τότε ταυτόχρονα κάνει ένα βήμα και προς την πολιτικοποίηση.
Από νεαρή ηλικία λοιπόν οργανώθηκα στις μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις της Αριστεράς. Διετέλεσα Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών στην Αθήνα και του Συλλόγου των Κυπρίων Φοιτητών της Αθήνας (Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων - ΕΦΕΚ Αθήνας). Έπειτα, δραστηριοποιήθηκα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του ΑΚΕΛ και το 2019 ήμουν στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Από το Μάη του 2021 βουλευτής Αμμοχώστου και από τον περασμένο Ιούλη Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.
3) Παρατηρείται πως οι περισσότεροι που ασχολούνται με την Πολιτική, έρχονται από Οικονομικές ή Νομικές Σπουδές. Ποια η άποψη σας γι’ αυτό, και αν πιστεύεται πως κάποιος που είναι σπουδασμένος σε ένα τομέα να κατέχει και την κατάλληλη θέση, πχ: ένας γιατρός να είναι Υπουργός Υγείας για παράδειγμα.
Κακώς γίνεται αυτό. Το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει ολόκληρη την κοινωνία και δεν θα έπρεπε να υπάρχει η εικόνα ότι μόνο άνθρωποι από συγκεκριμένα επαγγέλματα ασχολούνται με την πολιτική. Το ιδανικό άλλωστε είναι να ασχολούνται όλοι με την πολιτική, ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Βέβαια, όταν λέμε «ασχολείται κάποιος με την πολιτική» δεν εννοούμε μόνο το να διεκδικήσεις μια θέση ή να είσαι οργανωμένος σε κόμμα, αλλά να είναι ενημερωμένος και δραστήριος για το τι συμβαίνει στον τόπο σου.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, πιστεύω ότι αυτό δεν είναι πάντα καλό. Δεν σημαίνει ότι ένας γιατρός θα είναι καλύτερος ως υπουργός υγείας ή ένας δικηγόρος θα γίνει καλός υπουργός δικαιοσύνης. Υπάρχουν και αντίθετα παράδειγμα. Ο κατάλληλος άνθρωπος είναι αυτός που έχει συνολική και συγκροτημένη άποψη για τον συγκεκριμένο τομέα αλλά ταυτόχρονα να έχει ικανότητες και θέληση.
4) Επηρεαστήκατε καθόλου από τη μητέρα σας όταν ήταν κι αυτή Βουλευτής και πέστε μας λίγα λόγια για το πώς βλέπατε τα πράγματα μικρότερος όταν ήταν η μητέρα σας στο Κοινοβούλιο;
Ίσως επειδή συμμετείχα από νεαρή ηλικία μέσα στο Κίνημα και στο Κόμμα, αυτό το έβλεπα κάπως διαφορετικά εξ αρχής. Παρόλο που η μητέρα μου διετέλεσε βουλευτής, είχε δραστηριότητα στο γυναικείο κίνημα και στο Κόμμα, πολύ πριν αναλάβει αυτή τη θέση και ανεξάρτητα από αυτή. Γενικότερα, εμείς δεν πιστεύουμε ότι μόνο αν έχεις κάποιο αξίωμα μπορείς να προσφέρεις στα κοινά ή να είσαι ενεργός στην πολιτική. Μπορεί να μην έχει κάποιος πολιτειακό αξίωμα, αλλά να είναι δραστήριος και ωφέλιμος με πλούσια πολιτική δράση. Σίγουρα όπως σας είπα και πριν τα βιώματα έχουν την αξία και τη σημασία τους, αλλά δε θεωρώ ότι μόνο αυτό καθόρισε τη δική μου πορεία.
Ένα πράγμα που πρέπει να ομολογήσω είναι ότι βλέποντας από κοντά τη δράση της μητέρας μου, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποια θέματα, όπως η ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών, τα δικαιώματα των γυναικών , τη δράση του γυναικείου κινήματος. Για να είμαστε ειλικρινείς, για τους περισσότερους άνδρες αυτά, δυστυχώς, δεν είναι προτεραιότητα. Πιστεύω ότι αυτό το θέμα πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας ανεξαρτήτου φύλου. Και βλέποντας τη δράση της μητέρας μου σε αυτό το θέμα με βοήθησε να διαμορφώσω καλύτερη αντίληψη επί του θέματος.
5) Μπορείτε να μας σχολιάσετε κάποια πράγματα σχετικά με τα θέματα Εργασίας όντας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι σχετικά με την άδεια πατρότητας και μητρότητας. Εσείς είστε λίγο νέοι, ακόμα να σας πιάσει, αλλά έρχεται μην ανησυχείτε! (γέλια). Πέραν της πλάκας, να πω ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους. Ότι δηλαδή πρέπει να πληρώνεται πλήρως η άδεια μητρότητας και πατρότητας για τους μήνες που θα λείπει ο νέος εργαζόμενος γονιός. Δυστυχώς στην Κύπρο, όταν μια μητέρα γεννήσει θα πάρει μόνο το 72% του μισθού της για τον κάθε ένα από τους μήνες που θα απουσιάζει από τη δουλειά της. Πώς να ανταπεξέλθει μια μητέρα όταν παίρνει το 72% του μισθού της και είναι ήδη χαμηλόμισθη με ένα μωρό μάλιστα, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν και περισσότερα έξοδα;
Προσπαθούμε ακόμα να βελτιώσουμε την άδεια πατρότητας ώστε να λαμβάνεται και από τους πατέρες που δεν είναι παντρεμένοι με τη μητέρα. Έχουμε θέση και για γονική άδεια, δηλαδή μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρονών, να έχουν οι εργαζόμενοι ένα αριθμό πληρωμένης άδειας για να μπορούν να απουσιάζουν από τη δουλειά τους για να φροντίσουν το παιδί τους αν πχ. είναι άρρωστο κλπ. Ακόμα, ένας βασικό θέμα που θίξαμε είναι αυτό της τηλεργασίας. Βλέπουμε τώρα με την πανδημία ότι προωθήθηκε πάρα πολύ η τηλεργασία και όντως έχει οφέλη. Δυστυχώς όμως, έχει και πολλά αρνητικά. Χάνεται στην πράξη η διάκριση ανάμεσα σε ελεύθερο και εργάσιμο χρόνο. Εργοδότες απαιτούν να είναι διαθέσιμος ο εργαζόμενος συνεχώς από το σπίτι. Για αυτό χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην μπορεί να γίνεται κατάχρηση και εκμετάλλευση από τον εργοδότη. Ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στα επιδόματα και στις συντάξεις. Πρέπει το κράτος να καταφέρει να μηχανογραφήσει και να ψηφιοποιήσει τα πάντα για να μπορούν να μπαίνουν τα επιδόματα αυτόματα, να γίνονται αυτοματοποιημένες αιτήσεις και έλεγχοι ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει γίνει βραχνάς για χιλιάδες κόσμο από τα φτωχότερα στρώματα του τόπου.
6) Από το βιογραφικό σας προκύπτει μια πλούσια πολιτική σταδιοδρομία παρόλο ότι είστε πολύ νέος. Πού τελειώνουν οι φιλοδοξίες σας ή πότε ένας πολιτικός θα πρέπει να πει «φτάνει» και για πιο επίτευγμα σας είστε περισσότερο περήφανος;
Παρόλο που αυτό που θα πω μπορεί πολλοί άνθρωποι να μην το πιστεύουν, αλλά το πιστεύω ακράδαντα: κατ’ αρχάς και κατ’ αρχήν δεν είναι θέμα αξιώματος. Ας ξεκινήσουμε με αυτό. Έπειτα για να απαντήσω στην ερώτηση, ικανοποίηση θα νιώσω αν δω ότι κατάφερα να βάλω το λιθαράκι μου σε κάποια θέματα, όπως αυτά που προανέφερα με σκοπό να επιτευχθούν τομές και βελτιώσεις στα εργασιακά, στην κοινωνική πολιτική, στα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας. Τώρα πώς θα τα φέρει στο μέλλον η ζωή δεν ξέρω. Αλλά όσο αφορά σε «φιλοδοξίες» με την έννοια των αξιωμάτων ή της οικονομικής αποκατάστασης, αυτά δεν με καθοδηγούν. Νιώθω ότι κάποιος για να είναι στην πολιτική πρέπει να έχει στόχους πιο σημαντικούς από το «εγώ» του. Όσον αφορά τα επιτεύγματα, δε μπορώ να πω κάτι για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, μάλλον είναι πολύ νωρίς για να μιλάω για επιτεύγματα. Και κατά δεύτερο, στην αντίληψη μου είναι πάντα συλλογική η προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου ή μιας προσπάθειας.
7) Σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων τι προέχει ή τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να προέχει; Το κομματικό συμφέρον, το συμφέρον της επαρχίας στην οποία εκλέγεσθε ή το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου; Με ποια σειρά θα κατατάσσατε τις τρεις υποθέσεις.
Το συμφέρον της επαρχίας μου και του κόμματος μου δεν είναι ενάντια στο συμφέρον ολόκληρης της χώρας. Αν συγκρούονται αυτά μεταξύ τους, τότε κάτι πάει λάθος. Όταν κάποιος νιώθει ότι συγκρούονται αυτά τα τρία τότε θα έπρεπε είτε να αλλάξει κόμμα, είτε να αλλάξει επαρχία ή και να αλλάξει χώρα.
Πιστεύω όμως ότι αυτή η ερώτηση θα απαντηθεί όταν όντως θα παρουσιαστεί μια τέτοια κατάσταση και τότε θα κριθεί ο καθένας για τις πράξεις του και αν είναι ειλικρινής με αυτά που διακηρύσσει.
Βέβαια, το κρίσιμο ζήτημα είναι αλλού: Υπάρχουν διαφορετικές ή και αντίθετες απόψεις για το τι είναι καλύτερο και συμφέρον για τη χώρα. Κι αυτή είναι η έννοια της Δημοκρατίας.
8) Λέγεται ότι στον καλλιτεχνικό χώρο (τραγουδιστές, ηθοποιοί κλπ) υπάρχει βρωμιά με την έννοια των πισώπλατων μαχαιρωμάτων, το «θάψιμο» κλπ (οι βιασμοί και η σεξουαλική παρενόχληση είναι άλλο κεφαλαίο). Υπάρχει και στην πολιτική αυτή η βρωμιά; Όχι μόνο σε σχέση με άλλα κόμματα αλλά και ενδοκομματικά. Έχετε βιώσει τέτοια συμπεριφορά;
Σε όλους τους κοινωνικούς αλλά και επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι όλα τα κακά μαζεμένα σε ένα χώρο. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες συμπεριφορές και τις σχέσεις που λειτουργούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Για αυτό, τέτοιες συμπεριφορές θα τις συναντήσουμε δυστυχώς σχεδόν παντού.
Όσο αφορά όμως το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας πρέπει να είμαστε απόλυτα κάθετοι και αυστηροί με όσους τα διαπράττουν, ανεξάρτητα αν είναι στο οικογενειακό περιβάλλον, στο φιλικό ή και εργασιακό περιβάλλον, στο κόμμα ή οπουδήποτε αλλού. Αν όντως θέλουμε να είμαστε έντιμοι με αυτά που λέμε και υποστηρίζουμε.
9) Υποβάλατε μια πρόταση νόμου που βάλατε εκ μέρους του ΑΚΕΛ για υποστήριξη υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ. Πέστε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Είναι απαράδεκτο εν έτει 2022 να ακούμε για «θεραπείες» μεταστροφής εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Αναφερόμαστε, στις διάφορες λεγόμενες θεραπείες και τεχνικές που εξαναγκάζονται να υποβάλλονται ΛΟΑΤΚΙ άτομα για να τους «θεραπεύσουν», ή να τους «ισιώσουν» όπως θα έλεγαν κάποιοι. Για παράδειγμα, παίρνουν ένα έφηβο ή μια έφηβη που είναι, ή θεωρούν, ότι είναι ομοφυλόφιλος/η στον ψυχολόγο με σκοπό να αλλάξει συμπεριφορά ενώ κάποιες φορές μπορεί ακόμα να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή! Αντίστοιχες συμπεριφορές γίνονται και με δράστες ιερείς που υποβάλλουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε «κατήχηση» για να τους αλλάξουν υποτίθεται σεξουαλική ταυτότητα. Να πούμε ότι σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούνται τα τελευταία χρόνια νόμοι για να σταματήσουν αυτές οι «τεχνικές». Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι άρρωστος. Με την Πρόταση μας, όποιος υποβάλλει κάποιον άνθρωπο σε τέτοιου είδους ψευδοθεραπεία να τιμωρείται με φυλάκιση 2 ετών. H ποινή αυξάνεται στα τρία έτη όταν έχει θύμα ανήλικο ή «πρόσωπο που βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω ασθένειας, αναπηρίας, ψυχικής κατάστασης ή σχέσης εξάρτησης ή επιρροής». Αυξημένη ποινή μέχρι τρία έτη προβλέπεται και στις περιπτώσεις που ο δράστης παραπέμπει σε τέτοια πρακτική άλλο πρόσωπο του οποίου ασκεί νόμιμη κηδεμονία, όπως για παράδειγμα ένας γονέας. Μετά την κατάθεση της Πρότασης μας και τη συζήτηση που άρχισα επί αυτής στην Επιτροπή Νομικών ακούστηκαν συγκλονιστικές καταγγελίες που επιβεβαιώνουν ότι τέτοιες πρακτικές διενεργούνται, δυστυχώς, και στην Κύπρο. Για αυτό δεν είναι τυχαίο που και ο ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν καλέσει όλα τα κράτη του κόσμου να ποινικοποιήσουν τις «θεραπείες» μεταστροφής.
10) Ποια η θέση σας όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους;
Υποθέτω γνωρίζετε ότι η Αριστερά στην Κύπρο -και ιδεολογικά και ιστορικά- παλεύει διαχρονικά για την ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ. Βέβαια, αξίζει να πούμε ότι πέραν της πολιτικής άποψης που μπορεί να έχει κάποιος για το Κυπριακό, για τις σχέσεις μας τους Τουρκοκύπριους, πολλά πράγματα μπορεί να τα μάθει όταν γνωρίσει Τουρκοκύπριους, ως φίλους, συναδέλφους, συμφοιτητές κλπ. Δεν ξεπερνούνται όλα τα προβλήματα και δεν λύνεται το Κυπριακό με τη γνωριμία σε προσωπικό επίπεδο, αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα και για τις δύο πλευρές φυσικά. Όσο περνούν τα χρόνια θεωρώ ότι γίνονται δύο πράγματα. Κάποιοι ξεχνούν τι έγινε στην Κύπρο και θεωρούν ότι δε θα βρεθεί ποτέ λύση για το Κυπριακό. Ή ακόμα, κάποιοι αναρωτιούνται αν πλέον χρειάζεται να λυθεί το Κυπριακό λόγω του ότι «συνήθισαν» να ζουν έτσι, ιδιαίτερα οι πιο νέες γενιές. Από την άλλη, η δική μας γενιά μεγαλώνοντας, ζώντας και ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, γνωρίζοντας ανθρώπους από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ίσως να ξεπερνά αντιλήψεις που υπήρχαν πιο έντονα στο παρελθόν, να αφήνει πίσω την εχθρότητα. Δυστυχώς όμως, ίσως να μας τελειώνει ο χρόνος. Μπορεί πλέον πολύ περισσότεροι Ελληνοκύπριοι να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα (όπως είναι η ανάγκη να συμβιώσουμε με τους Τ/κ ειρηνικά στο ίδιο κράτος) αλλά δυστυχώς, στο πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα δεν κινούνται στην κατεύθυνση μιας λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κύπρο. Για παράδειγμα, πιο έντονα από ποτέ η Τουρκία προσπαθεί να καταπνίξει εντελώς τους Τουρκοκύπριους που διαφωνούν μαζί της στην προσπάθεια της να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση. Αυτά λειτουργούν εναντίον μας, εναντίον της Κύπρου στο σύνολό της. Είναι πιστεύω ένα από τα χειρότερα πράγματα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι έχει περάσει σε πολύ κόσμο ότι το Κυπριακό έχει τελειώσει και να σταματήσουμε να προσπαθούμε για επίλυση.
11) Πέστε μας την άποψη σας για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τον τελευταίο μήνα και πού πιστεύετε θα καταλήξει αυτή η ιστορία;
Το αυτονόητο -το οποίο πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όλοι- είναι ότι σε ένα πόλεμο αυτοί που τον πληρώνουν είναι οι λαοί. Με το αίμα τους, με την προσφυγιά, με τον όλεθρο. Για αυτό το πιο σημαντικό τώρα είναι να δοθεί τέλος στον πόλεμο, να τερματιστεί η ρωσική εισβολή και να επιστρέψουν όλοι -όσο δύσκολο και αν φαίνεται τώρα- σε συνομιλίες για μια οριστική ειρηνική λύση στο ουκρανικό, το οποίο βέβαια δεν άρχισε τώρα, αλλά μαίνεται αιματοχυσία εδώ και 8 χρόνια. Βέβαια, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι μόνο μια ψηφίδα στην ευρύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και Ρωσίας. Μια αντιπαράθεση που αν δεν ανακοπεί με την πορεία που πήρε, μπορεί να ανατινάξει τον πλανήτη. Η αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας, και Κίνας σε ένα άλλο επίπεδο, δεν είναι αναμέτρηση ανάμεσα στους «καλούς» και τους «κακούς», όπως το παρουσιάζουν πολλοί. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένου του 1974 στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση λοιπόν έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα και των μεν και των δε. Είναι λοιπόν καιρός να ξαναγεμίσουν οι δρόμοι των πόλεων όλου του κόσμου με εκατομμύρια ανθρώπους που να απαιτήσουν ο καθένας από την κυβέρνησή του, ειρήνη και όχι στρατιωτικοποίηση.
12) Αν δεν ασχολούσασταν επαγγελματικά με την Πολιτική, με τι άλλο θα θέλατε να ασχολείστε και να βιοπορίζεστε από αυτό;
Θα μου άρεσε πολύ κάτι που να σχετίζεται με τη μελέτη και έρευνα της Ιστορίας, της παγκόσμιας όχι μόνο της Κύπρου. Ακόμα θα με ενδιέφερε πολύ να ασχολούμουν με την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Είναι πράγματα τα οποία με ενθουσιάζουν και όποτε βρίσκω χρόνο φροντίζω να τον γεμίζω με αυτά. Αν θα μπορούσα να βιοπορίζομαι από αυτά, δεν το γνωρίζω.
13) Ένας πολιτικός έχει προσωπική ζωή ή πρέπει να προσέχει πώς συμπεριφέρεται και τι λέει παντού και πάντα; Μπορεί να ξεδώσει (να πιει, να χορέψει κλπ) ή αυτοκυριαρχείται για να μη θεωρηθεί ότι εκτίθεται; Δηλαδή εσείς οι πολιτικοί μπορεί να κρίνεστε ως ιερείς αλλά στο χώρο της πολιτικής;
Αν δεν είμαστε ο εαυτός μας, είτε εμείς δε θα αντέξουμε είτε οι υπόλοιποι δεν θα μας αντέξουν. Σίγουρα, πρέπει να συναισθανόμαστε τη σοβαρότητα του ρόλου που έχουμε. Πρέπει επίσης να μην προσβάλλουμε το αξίωμα που έχουμε ή τον κόσμο που εκπροσωπούμε και μας στήριξε. Αλλά αυτό δεν απαιτεί να σταματήσουμε να είμαστε ο εαυτός μας ή να αλλάξουμε το χαρακτήρα μας. Δεν πρέπει να αλλάζει ο άνθρωπος αν αποκτήσει κάποιο αξίωμα. Το αξίωμα δεν κάνει τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος κάνει το αξίωμα. Η ειλικρίνεια λοιπόν είναι βασικό και είναι ο πιο σίγουρος και τίμιος τρόπος να κερδίζεις την εμπιστοσύνη και να μην απογοητεύεις.
Συνέντευξη απο τους:
Ανδρέας Κουτσόλουκας
Αρτέμιος Ψύλλος
Αιμίλιος Χατζηλιασή
Συντονισμός/Επιμέλεια:
Μαργαρίτα Αγαπίου
Comentarios