top of page

Συνέντευξη με τον Εφραίμ Χρίστου

Updated: Mar 17, 2022

Σήμερα η συνέντευξη αφορά τον Εφραίμ Χρίστου. Ένα νέο που κάνει πολλά. Πολιτική, αρθρογραφία, ποίηση και πολλά άλλα. Μιλήσαμε για πάρα πολλά πράγματα και ξέροντας τον Εφραίμ δε μας εξέπληξε καθόλου η σοβαρότητα του χαρακτήρα του και οι πολλές γνώσεις του. Σοβαρός, μετρημένος και ευγενέστατος. Πιο κάτω να διαβάσετε τη συνέντευξη για να μάθετε για τον Εφραίμ και όλα όσα συζητήσαμε. Σημείωση: Η συνέντευξη έγινε πριν ο Εφραίμ θέσει την υποψηφιότητά του για συνεργασία με την Προοδευτική Παράταξη για τις εκλογές του Πανεπιστημίου Κύπρου.


1) Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις σπουδές Μαθηματικών Οικονομικών;

Καταρχάς να ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι άξιο αναφοράς για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου. Ήταν καθαρά δική μου επιλογή γιατί ήταν κάτι που πάντα μου άρεσε και πάντα απολάμβανα. Μετά το πρώτο κριτήριο που ήταν ότι μου αρέσει, ήταν ότι η επιλογή των Μαθηματικών Οικονομικών σπουδών είναι μια σπουδή που μπορεί να μου εξασφαλίσει μια καλή θέση εργασίας έτσι ώστε να μπορώ να κάνω και τα υπόλοιπα πράγματα που απολαμβάνω. Έχω πολλά στο μυαλό μου να πω την αλήθεια, μπορεί αυτό που σπουδάζω τώρα να μην το εξασκήσω ποτέ, μπορεί και να ασχοληθώ και να κάνω κι άλλα πράγματα πάνω σε αυτό. Δε μου αρέσει να βλέπω πολύ μακριά, προς το παρών κάνω αυτό και δίνω το 100% των προσπαθειών και των δυνατοτήτων μου.



2) Από πότε άρχισε η ενασχόληση σου με την Πολιτική και πού βρίσκεται σήμερα;

Αρχίζοντας πρέπει να πω, πως δεν ξυπνάς ένα πρωί και λες ότι «Θέλω να ασχοληθώ με την Πολιτική» ή θα αρχίσω να ενδιαφέρομαι και να γράφω με σκοπό να γίνω Βουλευτής ή κάποιο άλλο αξίωμα σε 20 χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η ενασχόληση χτίζεται από μόνη της αλλά περισσότερο η Πολιτική έχει να κάνει με το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και για την κοινωνία γενικότερα. Από το νηπιαγωγείο θυμάμαι τον εαυτό μου που συμμετείχα σε διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο χωριό μου το Φοινί. Έχοντας αυτή τη σπίθα για την Ποίηση και εκτός αυτού αναμειγνυόμουν σε διάφορα. Βοηθούσα πάντα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας μου. Με την πάροδο του χρόνου, ήρθαν κάποιες δυσκολίες όπως όλων των ανθρώπων και όλων των οικογενειών, κι έτσι άρχισα να βλέπω κι εχτός της κοινότητας μου και της πόλη μου. Δειλά δειλά, άρχισα να βλέπω και εχτός της χώρας μου και ξεκίνησα να προβληματίζομαι και σε οικουμενικό επίπεδο. Έτσι αποκτούσα σιγά σιγά κριτική σκέψη και εκτός αυτού, επηρεάστηκα θετικά και από πολλούς καθηγητές μου. Ένας από αυτούς που με επηρέασε, που μπορεί να μην το γνωρίζει ούτε ο ίδιος είναι ο στιχουργός Πάμπος Κουζάλης, που με άφησε άναυδο το ασυγκράτητο πνεύμα ο τρόπος σκέψης του. Όταν συναναστρέφεσαι με τέτοιου είδους ανθρώπους, γνωρίζεις κι άλλους στην πορεία και αρχίζει το πνεύμα να εξελίσσεται. Κάποιες φορές πρέπει να αναγνωρίζεις πως κάποια πράγματα που μπορεί να πω σήμερα, μπορεί να έρθω εγώ ο ίδιος να τα διαψεύσω. Ο άνθρωπος ωριμάζει με την πάροδο του χρόνου και πιστεύω για να ασχοληθεί κάποιος με την Πολιτική πρέπει να διακατέχεται από το αίσθημα της προσφοράς.



3) Υπήρξες Μέλος της Παιδοβουλής. Πώς προέκυψε αυτή η Παιδοβουλή στη ζωή σου και πες μας λίγα λόγια γι' αυτή σου την εμπειρία.

Για να ενταχθεί κάποιος στην Παιδοβουλή, πρέπει πρώτα να γίνουν εκλογές σε ένα σχολείο και αναδεικνύεται κάποιος/α που θα πάει σαν αντιπρόσωπος του σχολείου που θα θέσει την υποψηφιότητά του αν και εφόσον εκλεγεί στην Παιδοβουλή. Εκλέγηκα από το σχολείο μου στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών όταν ήμουν στην Τρίτη Γυμνασίου. Βέβαια τότε, δεν είχα καθαρή αντίληψη στο τι γίνεται γύρο μου. Θεωρώ ότι αν είχα το μυαλό που έχω τώρα θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα στην Παιδοβουλή, αλλά φυσικά ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και πρέπει να βλέπουμε μόνο μπροστά. Τότε δυστυχώς έτυχαν κάποιες ατυχίες, όταν κάηκε το σπίτι της οικογένειας μου ολοσχερώς και δεν ήμουν και τόσο ενεργός στην Παιδοβουλή παρόλο που ήμουν εκλεγμένος από το σχολείο και τους αντιπροσώπους. Η Παιδοβουλή είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους που συμμετέχουν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να τις μεταφέρουν πιο πάνω. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να ακούγεται περισσότερο η φωνή της νεολαίας διότι είναι το μέλλον της το οποίο αποφασίζεται. Το να αποφασίζεται το μέλλον κάποιου και να μην ακούγεται η άποψή του κατά τη γνώμη μου είναι τεράστιο λάθος. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη άποψη προς τη νεολαία.



4) Ως νέος πιστεύεις ότι μετρά η άποψη σου στον κόσμο;

Προσωπικά μπορώ να πω ότι από τον καιρό που άρχισα και εκφράζω την άποψη μου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βρήκα πάρα πολλή ανταπόκριση. Θεωρώ πως ο κόσμος αποζητούσε να δει και να ακούσει ένα νέο να εκφράζεται τόσο ελεύθερα, έχοντας απόψεις με επιχειρήματα χωρίς να είναι καθοδηγούμενες και χωρίς να φοβάται. Οπότε, πιστεύω πως ένας νέος μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία και τους ανθρώπους. Μπορεί στην πορεία να κερδίσει και σταθερούς υποστηρικτές, χωρίς να χρειαστεί αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν ψηφοφόροι του στο μέλλον. Χρειάζεται κάποιος να κάνει ένα βήμα παρακάτω έχοντας δίπλα του ανθρώπους που να τον στηρίζουν. Παρόλο που μπορεί να περάσει το μήνυμα του στην κοινωνία και τους ανθρώπους, θεωρώ ότι στους θεσμούς, είναι πιο δύσκολο να επιδράσει ένας νέος. Είμαι πάντα υποστηρικτής της άποψης πως τη μεγαλύτερη δύναμη την έχει ο λαός. Δηλαδή όταν επηρεάσεις τον κόσμο για κάτι, και ο κόσμος συμφωνεί μαζί σου, πάντα σωστά και δημοκρατικά και το διεκδικήσει τότε δε μπορεί κάποιος να του εναντιωθεί.


5) Τι θα έλεγες στους νέους που δε θέλουν να πάνε να ψηφίσουν;

Για μένα όποιος δεν πάει να ψηφίσει, τότε δε μπορεί την επόμενη μέρα να ασκήσει κριτική για οτιδήποτε. Έχει την ευκαιρία να πάει να ψηφίσει και να αλλάξει αυτό που πιστεύει πως δε συμφωνεί σε οποιοδήποτε τομέα. Υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και δε μπορεί να πει κάποιος πως κανένας από αυτούς δε μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Όταν θέλουμε αλλαγή, πρέπει να ήμαστε κι εμείς μέρος αυτής της αλλαγής. Πρέπει να ψηφίζουμε ανάλογα με τους πρωταρχικούς μας στόχους και το ποιος ή ποια πιστεύουμε ότι μας εκπροσωπεί περισσότερο ανάλογα με τις δικές μας απόψεις.



6) Ως νέος πιστεύεις ότι το μέλλον της Κύπρου είναι σε καλά χέρια;

Υπάρχει ελπίδα. Θέλουμε σα νέοι να φέρνουμε την πρόοδο στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από ανθρώπους που βλέπουν μπροστά έχοντας νέες ιδέες. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και συγκεκριμένες αντιλήψεις τις οποίες δε θα ονοματίσω, οι οποίες μας παίρνουν πίσω. Κάποια πράγματα τις περισσότερες φορές είναι κοντά στο μυαλό, και πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας σε σωστή λειτουργία και όχι σε λειτουργία πτήσης για να μπορέσουμε να εξελισσόμαστε σωστά σαν κοινωνία (γέλια). Τονίζω ξανά αυτό που είπα στην αρχή ότι υπάρχει ελπίδα. Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα τα οποία με απογοητεύουν αλλά δε θέλω να αναφερθώ σ’ αυτά γιατί δε χρειάζεται. Θα κλείσω την απάντησή μου λέγοντας ότι ο φανατισμός και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα δε βοήθησαν ποτέ και κανέναν.



7) Ποια η άποψη σου για τη θέση της γυναίκας σήμερα στην Πολιτική αλλά και στην κοινωνία γενικότερα;

Είναι παράλογο κατά την άποψη μου να βλέπουμε μια Βουλή με 56 άτομα και να αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, ή να βλέπουμε μόνο 3 ή 4 γυναίκες Βουλευτές. Εγώ διερωτώμαι, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες άξιες γυναίκες που θα μπορούσαν να έχουν μια θέση; Εκτός αυτού, βλέπουμε σε διάφορες εταιρίες, άνδρες να παίρνουν περισσότερα χρήματα απ’ ότι οι γυναίκες. Για μένα αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Δυστυχώς υπάρχει ακόμα το στερεότυπο ότι η γυναίκα πρέπει να είναι μόνο καλή σύζυγος, καλή μητέρα, καλή νοικοκυρά κλπ. Πλέον αυτά τα πράγματα δεν είναι δεδομένα. Ο χρόνος προχωρά και οι καιροί αλλάζουν. Οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες και πρέπει να έχουν και ισάξια αντιμετώπιση. Υπάρχουν πολλές γυναίκες άξιες με ισχυρές απόψεις και είναι κρίμα να βλέπουμε και να εμπιστευόμαστε μόνο τους άντρες. Δε μου αρέσει να το διαχωρίζω, αλλά δυστυχώς ακόμα επικρατεί να υπερισχύει το ένα φύλο και αυτό φαίνεται βάσει αριθμών. Ευτυχώς από την άλλη, βλέπουμε πως σαν χώρα κάνουμε σημαντικά προοδευτικά βήματα μπροστά σε αυτό τον τομέα και πιστεύω πως θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε.



8) Ποιος είναι ο απώτερος σου σκοπός με την ενασχόληση σου με την Πολιτική; Θα ήθελες στο μέλλον να ασχοληθείς και στην Πολιτική σε επαγγελματικό επίπεδο;

Γνωρίζουν όλοι τις προοδευτικές/ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις μου, πού κυμαίνονται και είναι ξεκάθαρες, και δε χρειάστηκε ποτέ να κρύψω την «ταυτότητα» μου. Γενικά δε μου αρέσει να καθοδηγούμαι από τον οποιονδήποτε και να μου επιβάλει κάποιος τι να πω, πώς θα το πω και πώς θα εκφραστώ. Ανά πάσα στιγμή, είμαι με κριτική σκέψη και διάθεση απέναντι από τον οποιονδήποτε, ακόμα και με ανθρώπους ίδιας ιδεολογίας να συζητήσω μαζί τους. Αυτό κάποιες φορές δεν είναι καλό και μπορεί να στοιχίσει στην πορεία μου, αλλά το προτιμώ παρά να στοιχίσει στη συνείδησή μου. Θέλω να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου και να ξέρω πως ότι λέω, το λέω με πλήρη επίγνωση των πραγμάτων και είναι αποκλειστικά δική μου απόφαση στο τέλος. Φυσικά και δέχομαι απόψεις και γνώμες από άλλους ανθρώπους και όπως είπα πριν είμαι πρόθυμος να μιλήσω με κάποιον που έχει όλη την καλή διάθεση να συζητήσουμε. Τώρα αν αυτό που εκπροσωπώ, γίνει αποδεχτό από κάποιους με τους οποίους συμφωνώ κι εγώ, τότε μπορεί στο μέλλον να συνεργαστούμε και να το ακολουθήσω κι επαγγελματικά.



9) Είδαμε ότι γράφεις πολλά άρθρα. Από πού καλλιέργησες αυτόν τον τρόπο έκφρασης;

Πολλοί θεωρούν παράξενο το γεγονός ότι αρθρογραφώ, ενώ ακολουθώ σπουδές που αφορούν τα Μαθηματικά και τα Οικονομικά. Να ξεκινήσω λέγοντας, πως δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με το συγκεκριμένο τομέα. Πριν μερικά χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία από το Alpha News να έχω μια δική μου στήλη και να γράφω εκεί και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Δε γράφω πολύ συχνά στη συγκεκριμένη στήλη, αλλά εξαρτάται από το τι γίνεται στην κοινωνία και ανάλογα με τις περιστάσεις. Εξαρτάται αν μια κατάσταση με προβληματίζει, και μου δημιουργεί την ανάγκη να γράψω κάτι. Τώρα το πώς διαμορφώνεται ο λόγος εξαρτάται και με το πόσα διαβάζει κάποιος. Προσπαθώ πάντα η άποψη μου να είναι προσεγμένη, να μπορώ να έχω ένα ευρύ κοινό και τα άρθρα μου να είναι ευρέως αποδεκτά και σεβαστά, είτε συμφωνεί κάποιος αναγνώστης, είτε διαφωνεί με τα αυτά που γράφω. Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος που διαβάζει ένα άρθρο, έχει την ευκαιρία να μάθει κάτι και να του δημιουργηθεί ενδιαφέρον για το θέμα. Επομένως, πρέπει να ένα άρθρο να είναι πολύ προσεγμένο και ο αρθρογράφος να σέβεται αυτό που κάνει. Πρέπει ακόμα να σέβεται τον εαυτό του, γιατί προσεγγίζοντας έναν αριθμό ατόμων, οφείλει να μην τους απογοητεύσει. Δεν εννοώ πως ένας αναγνώστης δε μπορεί να διαφωνήσει με το θέμα του αρθρογράφου, αλλά ο αρθρογράφος να προσέξει να μην είναι αγενής, προσβλητικός και να μειώνει άλλους ανθρώπους.



10) Πες μας λίγα λόγια για την αγάπη σου και την ενασχόληση σου με την Ποίηση;

Ό,τι και να σου πω τα γνωρίζεις. Ένας ποιητής μπορεί να καταλάβει έναν άλλο ποιητή! (γέλια). Η ποίηση για μένα είναι ένας τρόπος να μπορώ να εκφράσω αυτά που νιώθω, αυτά που βλέπω, αλλά ακόμα και γι’ αυτά που θέλω να διαμαρτυρηθώ. Έχει διάφορους σκοπούς, κάποιες φορές μπορεί με ένα ποίημα να θέλω να περάσω ένα μήνυμα, ή να κάνω τον κόσμο να γελάσει με ένα σατιρικό ποίημα. Προσπαθώ μέσα από τα ποιήματά μου να προβληματίσω με το δικό μου τρόπο τον κόσμο τον οποίο θα το ακούσει ή θα το διαβάσει. Θα πω και κάτι το οποίο συνδυάζει την Ποίηση και την Πολιτική για την οποία μιλήσαμε πιο πριν. Οι ποιητές ήταν ανέκαθεν πάντα αυτοί που καυτηρίαζαν οτιδήποτε γινόταν και το σχολίαζαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, πράγματα που αφορούσαν την κοινωνία αλλά και την Πολιτική κατάσταση του τόπου. Είναι πολύ σημαντική η φωνή του ποιητή μέσω ενός ποιήματος. Μιλούσαμε πριν για τα άρθρα και έχω να πω το εξής: Αν κάποιος διαβάσει ένα άρθρο μου 500 λέξεις είναι πολύ καλό, αλλά αν γράψω στο ίδιο θέμα ένα ποίημα με 5 στροφές και πω τα ίδια τότε ο κόσμος θα το δει διαφορετικά. Κανένας δε μπορεί να στερήσει την ελευθερία ενός ποιητή γιατί η ποίηση ήταν και θα είναι ανέκαθεν του λαού.


Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας


Συντονισμός

Μαργαρίτα Αγαπίου

Αιμίλιος Χατζηλιασή


Επιμέλεια:

Αρτέμιος Ψύλλος


Comments


bottom of page