top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

Συνέντευξη με το Βουλευτή Αμμοχώστου Δρ. Κυριάκο Χατζηγιάννη

Updated: Jan 7, 2022


Πρόκειται από τους πιο αξιόλογους και έντιμους Βουλευτές που βρίσκονται στην Βουλή. Ο λόγος για τον Δρ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, Βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού όπου η πορεία του στον χώρο μετρά πάνω από 15 χρόνια. Ήταν τιμή μας που αποδέχθηκε την πρόσκληση μας και εν τέλει πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη αυτή αφού θεωρούμε ότι πέρα από Βουλευτής είναι και σπουδαίος άνθρωπος που νοιάζεται για το καλό του τόπου και αγωνίζεται για την αλλαγή μας προς το καλύτερο.




Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Βουλευτή Αμμοχώστου Δρ. Κυριάκο Χατζηγιάννη για την αποδοχή της πρόσκλησης μας και την τιμή να μας παραχωρήσει συνέντευξη για τη σελίδα μας. Επιλέξαμε τον κ. Χατζηγίαννη σαν πρώτη μας συνέντευξη καθώς είναι γνωστό πως είναι εξαίρετος άνθρωπος με μεγάλους στόχους για την νεολαία του νησιού μας. Στη συνέντευξη μας, ρωτήσαμε τον κ. Χατζηγιάννη σχετικά με πολλά θέματα τα οποία αφορούν ιδιαίτερα τους νέους και που πιστεύουμε θα είναι ενημερωτικά και ενθαρρυντικά σε αυτή την κοινωνική ομάδα του νησιού.


Ακολουθούν οι ερωτήσεις που αποτυπώθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης:

--------------------------------------------------------------------------


Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Θεωρείται ότι είχε παίξει σημαντικό ρόλο ο ξεριζωμός σας από το χωριό που γεννηθήκατε;

Ακόμα θυμάμαι τους ήχους του πολέμου και βιώνοντας των πόλεμο, ζώντας την προσφυγιά κάτω από τα συρματοπλέγματα μόλις λίγα χιλιόμετρα από το χωριό μου, μου δημιούργησε ένα αίσθημα ευθύνης για την επιβίωση, μια ευθύνη αποκατάστασης του δικαίου το οποίο και έγινε το πολιτικό μου όραμα, ένα όραμα που όχι μόνο στόχευε τον Ελληνισμό αλλά για όλο το διεθνές σύνολο. Φέρουμε ευθύνη για την επιβίωση μας γιατί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χώρα και οφείλουμε να είμαστε δυναμικοί.


Για ποιο έργο νιώθετε περήφανος που εκτελέσατε ή εκτελείται αυτή τη στιγμή;

Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο τι πετύχαμε στο παρελθόν αλλά περισσότερο στο τι θα κάνουμε για το μέλλον μας και τι θα πετύχουμε σε αυτό. Σημασία έχει να δούμε τι χρειάζεται να γίνει στο σύντομο διάστημα για αξιολόγηση ως προς την μεταρρύθμιση της Πράσινης Ενέργειας και την σημασία της πράσινης μετάβασης γιατί υπάρχει κρίση στην Πράσινη Ενέργεια και ο άνθρωπος κινδυνεύει. Πλέον είναι γεγονός πως βρισκόμαστε στα μέσα μιας κλιματικής κρίσης, με πιθανό κίνδυνο για τον ίδιο τον άνθρωπο και αυτό σημαίνει πως πρέπει να στοχεύουμε σε ένα πράσινο μέλλον. Ένα από τα βασικά πιστεύω, είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ότι μια μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Κυπριακή κοινότητα είναι το άνοιγμα της αγοράς του ρεύματος και η διασύνδεση της Κύπρου με υπόγεια καλώδια με Αφρική, Ισραήλ και Ευρώπη.


Αυτό το έργο αναλύθηκε μέσα από την αναλογία των 4 «πυλώνων»:

1ος πυλώνας: Η διασύνδεση με Αφρική, Ισραήλ και Ευρώπη.

2ος πυλώνας: Η εισαγωγή περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

3ος πυλώνας: Η χρήση του Φυσικού Αέριου.

4ος πυλώνας: Το άνοιγμα της Ηλεκτρικής Αγοράς.


«Ποτέ δεν αγάπησα κάτι που είναι επανάληψη αλλά ο ρόλος των πολιτικών είναι να δημιουργούν την ζωή του αύριο».


Ο μεγαλύτερος μου στόχος για τον οποίο επιδιώκω να πετύχω και θα είμαι περήφανος αν τον πραγματοποιήσω είναι να εφαρμόσω ένα νομοσχέδιο με το οποίο να μην επιτρέπει την έκδοση νέων νόμων αν δεν προσφέρουν όφελος για τους νέους και το μέλλον της χώρας. Επιθυμώ, η επόμενη γενιά να ζει κάτω από πιο καθαρό αέρα, να γίνει το άνοιγμα της αγοράς και το ηλεκτρικό ρεύμα να καταστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα.


Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με το αν θα πρέπει οι νέοι να έχουν ενδιαφέρον στο να συμμετάσχουν στην πολιτική της χώρας;

Θα ήθελα να καλέσω όλους τους νέους να έρθουν στην πολιτική, όμως να έρθουν να προσφέρουν νέες ηθικές όχι να συμπεριληφθούν στην πολιτική με μόνο κριτήριο την ηλικία τους. Ο ενθουσιασμός των νέων και η εμπειρία των παλαιών θα πρέπει να συνδέονται. Οι νέοι θα πρέπει να έρθουν με ένα όραμα μέσα από το οποίο θα μπορούν να το μεταφέρουν με κατανόηση προς την κοινωνία και όχι απλώς να χρησιμοποιούν τις παλιές ιδέες. Ένας πολιτικός πρέπει να παράγει το αύριο και να στηρίζεται επί της ουσίας και σίγουρα να είναι ειλικρινής ως προς τον εαυτό του.


Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο να αρχίσει μια επιχείρηση;

Οι νέοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική του να ξεχνούν μια σταθερή επαγγελματική καριέρα που δεν νιώθουν πως συνεισφέρουν αλλά προτείνω την στρατηγική του να δουλεύουν λίγα χρόνια στο εξωτερικό σε κάτι καινοτόμο έτσι ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και να την εισάγουν στην κυπριακή αγορά ιδρύοντας εταιρίες ή να συνεργάζονται με υφιστάμενες οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν την νέα εμπειρία και γνώση. Για να γίνει αυτό πράξη και να διατηρηθεί, οι επιπολαιότητες θα πρέπει να εξαφανιστούν και στην διάρκεια της εργασίας στο εξωτερικό θα πρέπει να μάθουν σωστή διαχείριση του ρίσκου και να μην κάνουν επιπόλαιες κινήσεις. Το σωστό θα είναι οι νέοι να μάθουν σωστά μια δουλειά και μετά να την εισάγουν σωστά.


Κατά την διάρκεια των σπουδών σας στην Γερμανία παρατηρήσατε αν η νεολαία της Γερμανίας δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον προς την πολιτική και την ανάδειξη επιχειρηματικότητας;

Βεβαίως οι Γερμανοί έχουν τελείως διαφορετική νοοτροπία από την νεολαία της Κύπρου. Στα χρόνια των σπουδών μου, προσπάθησα να υιοθετήσω τα χαρακτηριστικά της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας των Γερμανών. Από αυτό βασίζεται και η βασική μου φιλοσοφία που αναφέρει ότι «Σκληρός κόπος μπορεί να πετύχει τα πάντα». Το χτίσιμο του μέλλοντος βασίζεται σε ένα ψηφιοποιημένο και οικολογικό κόσμο. Αυτός είναι και ο κόσμος που θα πρέπει να είναι ο στόχος των νέων και πως για να πετύχει αυτός ο στόχος, οι νέοι θα πρέπει να λειτουργούν με αξίες και κοινά οράματα.


Στις φετινές εκλογές, παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός ατόμων που θέλησαν να λάβουν μέρος στην πολιτική. Ο κόσμος θεωρείται ότι εμπιστεύεται τα άτομα που έλαβαν ξανά υποψηφιότητα όπως και τα προηγούμενα χρόνια;

Η αυξημένη ροή υποψηφίων για την βουλή έχει να κάνει με την αμφισβήτηση που δείχνει ο κόσμος προς την πολιτική μας. Όμως είναι θετικό αυτό καθώς αυτό αναγκάζει τους πολιτικούς να αναθεωρήσουν τις αναφορές τους και να δέχονται προκλήσεις στις ιδέες τους με αποτέλεσμα να ανθίζουν νέες ιδέες και νέοι τρόποι σκέψης. Η κρίση που επικρατεί στην πολιτική μπορεί να είναι θετική αλλά ας λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει πληθωρισμός οραμάτων και το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα έτυχε αμφισβήτησης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κοινωνία και ο τρόπος σκέψης να αλλάζει.


Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, ποια είναι η άποψη σας σχετικά με την γενική εικόνα που επικρατεί όπου ο κόσμος ψηφίζει το λιγότερο κακό;

Θεωρώ πως αυτό οφείλεται στη κρίση του πολιτικού μας συστήματος όπου οι νέοι βουλευτές που ήρθαν δεν έφεραν τον δικό τους τρόπο σκέψης αλλά ήρθαν με την ίδια νοοτροπία με τους παλιούς. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρέπει να ψηφίζουμε την εμφάνιση αλλά το πρόγραμμα και τις ιδέες πίσω από τον άνθρωπο. Γενικότερα όμως, υπάρχει μια πολύ διαφορετική σκέψη ως προς την αναθεώρηση των αποφάσεων και έτσι οδηγούμαστε προς την περιφρούρηση της δημοκρατίας. Είναι τραγικό όμως το γεγονός ότι το κοινό επιλέγει το λιγότερο κακό και θεωρώ ότι αυτό οφείλεται στην κρίση του συστήματος, το πιο σωστό είναι να υπάρχει συμβιβασμός του κατεστημένου έτσι ώστε να νιώσουμε ότι ανήκουμε στην κοινωνία.


Ποια είναι η άποψη σας για την παρουσία των γυναικών στην βουλή;

Χαίρομαι που υπάρχουν γυναίκες στην βουλή γιατί και τα δύο φύλλα θα πρέπει να εκπροσωπούνται αλλά όπως και με την περίπτωση των νέων, πιστεύω πως δεν πρέπει να ψηφίζουμε την εμφάνιση αλλά τις ιδέες τους. Δεν πρέπει να θεωρείται κριτήριο επιλογής το φύλο αλλά θα πρέπει να στηριχθούμε στην ισότητα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων σε άντρες, γυναίκες, νέους και γέρους και να μην υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός.





Συνέντευξη από τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αρτέμιος Ψύλλος


Συντονισμός :

Μαργαρίτα Αγαπίου


Υπεύθυνος Δημοσίευσης:

Αιμίλιος Χατζηλιασή


Comments


bottom of page