top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

Συνέντευξη με τη Δικηγόρο Αργυρούλα Τίκκου

Updated: Mar 17, 2022

Εφόσον πριν λίγες μέρες είχαμε τη "Μέρα της Γυναίκας", στη σημερινή συνέντευξη έχουμε μαζί μας την Αργυρούλα Τίκκου. Μητέρα, δικηγόρο, ποιήτρια, στιχουργό, συγγραφέα, μα πάνω απ' όλα, ένας αξιολάτρευτος άνθρωπος. Είχαμε μια πάρα πολύ ωραία και ευχάριστη κουβέντα με την Αργυρούλα μας, μέσα από την οποία αποκομίσαμε πάρα πολλά. Μια γυναίκα η οποία έχει το δικό της δικηγορικό γραφείο στον Κόρνο ασχολείται με την Κυπριακή ποίηση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι μια υπέροχη μητέρα δύο παιδιών. Ευχαριστούμε την Αργυρούλα και πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και να μάθετε πώς μια γυναίκα τα προλαβαίνει όλα αυτά, με πολλές εξομολογήσεις και εκπλήξεις.



1. Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη Νομική και τι το ξεχωριστό βρίσκεις σ’ αυτό το επάγγελμα;

Πάντα μου άρεσε να αναφέρω από που κατάγομαι γιατί η καταγωγή μου είναι από την όμορφη Αμμόχωστο. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω δασκάλα, αλλά στην πορεία με κέρδισε η Νομική Επιστήμη. Δε μετανιώνω γι’ αυτή μου την απόφαση, κάθε άλλο, η δουλειά μου σα Δικηγόρος είναι κάτι που με γεμίζει και το απολαμβάνω αφάνταστα. Σπούδασα στην Ελλάδα και πήρα πτυχίο κανονικά, χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβω κάποιες εξετάσεις. Επέστρεψα στην Κύπρο όπου δούλεψα 13 χρόνια στον τομέα αλλά εδώ και 2 χρόνια εξασκώ το επάγγελμα στο δικό μου γραφείο. Θέλω να ευχαριστήσω το Γραφείο που μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω για τη δουλειά και να αναπτυχθώ σα δικηγόρος. Επέλεξα να ανοίξω το δικηγορικό μου γραφείο στον Κόρνο στο χωριό μου, που είναι περίεργο γιατί δεν είναι ένα χωριό με μεγάλο πληθυσμό, αλλά το τόλμησα γιατί ήθελα να είμαι κοντά στον λαό και την αυθεντικότητα του χωριού μου. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για μια γυναίκα να πάρει αυτή την απόφαση, αλλά με πείσμα και σκληρή δουλειά και πάνω απ’ όλα Πίστη Στο Θεό, όλα είναι εφικτά.



2. Με ποιο δίκαιο επέλεξες να ασχοληθείς και γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο;

Όπως προανέφερα, το όνειρο μου ήταν να γίνω δασκάλα, γιατί αγαπούσα τα παιδιά. Όταν φοιτούσα στο Γυμνάσιο, κατάλαβα ότι ήμουν καλή μαθήτρια και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τη Νομική επειδή θεωρείται δύσκολο και απαιτητικό. Βίωσα αρκετές φορές την αδικία και μου δημιουργήθηκε το συναίσθημα να την καταπολεμήσω και το έβλεπα αυτό μέσα από την Νομική. Ο στόχος μου ήταν να περάσω στην Ελλάδα και εν τέλει πέρασα στην Κομοτηνή. Ήταν δύσκολο, αλλά έβαζα πείσμα και ευτυχώς τα κατάφερα. Πέρασα αρκετές δυσκολίες μέχρι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, όπου τον τελευταίο χρόνο αναγκάστηκα να δουλέψω σε ένα βιβλιοπωλείο για να καλύψω τα έξοδα μου. Ο λόγος που πήρα την απόφαση να εργαστώ είναι γιατί ο πατέρας μου χτύπησε σοβαρά και δεν μπορούσε να εργαστεί. Έτσι συνδύαζα τις σπουδές μου και το διάβασμα με τη δουλειά, κάτι που με έκανε πιο δυνατή και πιο προσηλωμένη στο στόχο μου. Όσο για την ερώτηση με ποιο δίκαιο επέλεξα να ασχοληθώ, θα ήθελα να αναφέρω ότι στην Κύπρο πρέπει να ασχολείσαι με όλα τα δίκαια. Ως αγαπημένο μου θα έλεγα το Ποινικό δίκαιο καθώς μου αρέσει να δικαιώνω τους πελάτες μου σε όλες τις υποθέσεις, άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός που έρχονται στο γραφείο.



3. Σου έτυχε ποτέ να συνδεθείς με κάποια από τις υποθέσεις σου;

Θέλω να συνδέομαι με τους πελάτες μου, επειδή ο κάθε πελάτης που με επιλέγει για δικηγόρο του, θέλει να τον βοηθήσω με το πρόβλημα του. Έτσι, κι εγώ με τη σειρά μου πρέπει να αφοσιωθώ στην υπόθεση που μου έχει ανατεθεί και να τη βγάλω εις πέρας όσο πιο ορθά και ανθρώπινα γίνεται. Άρα, ακόμα και χωρίς να το θέλω συνδέομαι με μια υπόθεση ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Το επιτάσσει η δουλειά μου δυστυχώς ή ευτυχώς. Είμαι ένας άνθρωπος που δε μπορώ να κάνω αλλιώς. Αυτό όμως δεν το θεωρώ κακό, γιατί αυτό με κάνει να είμαι εγώ και να συνεχίζω την πορεία μου με τα πάνω αλλά φυσικά και με τα κάτω της. Η ζωή έχει και την άχαρη πλευρά της, δεν είναι πάντα όλα όμορφα. Σημασία έχει, να αντιλαμβανόμαστε την κάθε κατάσταση, και να βλέπουμε που κάναμε εμείς οι ίδιοι λάθη. Βλέποντας τα και βελτιώνοντας τα, εξελισσόμαστε σαν επαγγελματίες, αλλά κυρίως σαν άνθρωποι.



4. Ποια ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση που ανέλαβες; Υπήρξαν φορές που σε μία δίκη ή γενικά σε μια υπόθεση που να μην μπορούσες να κοιμηθείς; Πώς το διαχειρίστηκες;

Μπορώ να σας πω ότι αυτή η υπόθεση ήταν μια από τις δυσκολότερες στιγμές που έζησα. Αφορούσε δύο άτομα τα οποία έπρεπε να φυλακιστούν. Η δυσκολία της όλης υπόθεσης ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν άξιζαν να μπουν στη φυλακή. Δεν ήταν για κανένα λόγο εγκληματίες. Δυστυχώς όμως ο νόμος δεν έχει αισθήματα και ούτε μπορεί να νιώσει τους ανθρώπους. Θα σας αποκαλύψω τι έγινε, κάτι που δεν είπα ποτέ δημόσια. Αν και κέρδισα τη δίκη, παρέμβηκα ως προς τους κατηγορούμενους και έδωσα το στοιχείο ότι το χρέος που τους αφορούσε για το οποίο καταδικάστηκαν ξεχρεώθηκε από τρίτο άτομο, το οποίο τρίτο άτομο ήμουν εγώ. Η Δικαστής με βρήκε μετά τη δίκη και μου έλεγε «Καλή μου, θα χάσεις τη δουλειά σου, γιατί το έκανες;» Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν η αθώωση και έτσι εμείς χάσαμε τη δίκη. Μετά από αυτή την υπόθεση, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου όμως αυτό στάθηκε σαν ευκαιρία να ανοίξω το δικό μου δικηγορικό γραφείο. Θέλω να τη θέσω σαν παράδειγμα την υπόθεση αυτή, επειδή οι δικηγόροι πρέπει να επιδιώκουν το δίκαιο και όχι την χρηματική αμοιβή.



5. Υπάρχει σεξισμός και ταμπού στο επάγγελμα;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σεξισμός επειδή υπήρχαν και πιο παλιά σπουδές για γυναίκες στην Νομική. Σχεδόν είναι ισάξιοι οι άνδρες δικηγόροι με τις γυναίκες αλλά και οι πελάτες επιλέγουν δικηγόρους και των δύο φύλων. Στην δουλειά μου πολεμάω για το δίκαιο και δεν αφήνω την ευαισθησία μου να κυριεύσει. Ο κόσμος επιλέγει καλούς δικηγόρους ανεξαρτήτως φύλου και δεν βίωσα ποτέ μου τον σεξισμό στο επάγγελμα. Δεν παύει όμως να συνεχίσουμε να προσδοκούμε το καλύτερο. Σίγουρα επειδή δεν το βίωσα εγώ, δε σημαίνει πως κάποιες άλλες γυναίκες δεν το έζησαν. Πρέπει συνεχώς να εξελισσόμαστε και να αντιληφθούμε ότι η ισότητα το δύο φύλων δεν είναι δεδομένη, είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μαχόμαστε για να επιτευχθεί.



6. Λένε ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Ποιά είναι η άποψη σου γι’αυτό;

Στην δικαιοσύνη πολλές φορές μπορεί να παρθούν αποφάσεις χωρίς να δει την ολότητα των γεγονότων. Η δικαιοσύνη όμως δεν είναι ζωντανός οργανισμός, ποιός την ζωντανεύει άλλωστε; Άρα και η αλήθεια είναι ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Όταν παρθεί μια απόφαση και επιβαρύνει την μια πλευρά, σίγουρα η ζυγαριά θα κλείνει προς την μια απόφαση. Η σημασία της άποψης ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή είναι ότι δε λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Τυφλή είναι όταν δεν παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία ορθά και αυτό αντιμετωπίζεται με την παρουσία περισσότερων στοιχείων. Από την στιγμή που έχω την συνείδηση μου καθαρή δεν έχω κανένα απολύτως θέμα να παλέψω για την αλήθεια.



7. "Για να είσαι καλός δικηγόρος, πρέπει να ξέρεις να λες καλά ψέματα". Τι πιστεύεις εσύ γι’ αυτό;

Ο πρώτος μου λέκτορας είπε την εξής φράση: "Ο καλός δικηγόρος δε λέει ποτέ ψέματα αλλά ποτέ όλη την αλήθεια", με τα οποία διαφώνησα επειδή εγώ πάντα λέω την αλήθεια. Θέλω να δω και να ακούσω όλα τα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση και να έχουν μια σωστή ροή. Αναζητώ αποτελέσματα με ειρηνικά μέσα και δε μπορώ να πουλώ ψέματα για το προσωπικό μου όφελος. Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο έχοντας υπόψιν όλα τα γεγονότα μιας υπόθεσης. Ακόμα, όταν ένας δικηγόρος έχει ελλείψεις από μια υπόθεση είτε ο πελάτης του δεν του λέει όλη την αλήθεια τότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν έρχονται οι πελάτες μου στο γραφείο, τους λέω από την αρχή να μου πουν όλη την αλήθεια ούτως ώστε να βρούμε λύση. Το να αποκρυφτεί η αλήθεια μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Τέλος, ποτέ δε θα υπερχρεώσω ένα πελάτη μου γιατί καταρχάς είναι ανήθικο, δεύτερον είναι παράνομο και τρίτον, θεωρώ ότι αυτό δεν θα δώσει τις λύσεις.



8. Τι απολαμβάνεις περισσότερο στο επάγγελμα σου, την έρευνα ή όταν αγορεύεις;

Απολαμβάνω πολύ όταν βρίσκουμε λύσεις με τους συναδέλφους σχετικά με τα εξώδικα χωρίς να μπει ο πελάτης και εμείς σε πολύπλοκες διαδικασίες. Για ‘μένα, ένας καλός δικηγόρος είναι αυτός που βρίσκει σωστές και ωφέλιμες λύσεις αλλά εκτός του δικαστηρίου. Προσπαθώ πάντα να μη δυσκολεύω τους πελάτες μου. Αν χρειαστεί για παράδειγμα να παραβρεθούμε στο Δικαστήριο τότε αυτό είναι χρονοβόρο, δύσκολο, αλλά επιβαρύνει και οικονομικά τον πελάτη. Όπως σας είπα πάντα προσπαθώ να βρίσκουμε τις λύσεις άνευ Δικαστηρίου, αλλά αν δεν έχω άλλη επιλογή τότε θα πάω στο Δικαστήριο να εκπροσωπήσω τον πελάτη μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να κερδίσουμε τη δίκη.



9. Δέχτηκες ποτέ απειλές; Γιατί σε πολλές περιπτώσεις αρκετοί δικηγόροι δέχτηκαν απειλές πριν από κάποια δίκη ή ακόμα και μετά από αυτή.

Δεν ήρθα ποτέ αντιμέτωπη με τέτοιου είδους συμπεριφορές γιατί αποφεύγω δίκες που μπορεί να το επιφέρουν. Ο λόγος όμως που δε χρειάστηκε να έρθω αντιμέτωπη με απειλές, είναι ότι κάνω τη δουλειά μου έντιμα και σωστά. Δε μπλέκω σε παράνομες καταστάσεις και δε θα υπερασπιστώ κάποιον/α που διέπραξε κάποιο σοβαρό έγκλημα. Προσπαθώ να είμαι πάντα σωστή στη δουλειά μου και πάνω απ’ όλα, ειλικρινής με τους πελάτες μου. Θα τους πως εξ αρχής όλα τα πράγματα ως έχουν και αν συμφωνούν τότε καλώς. Αναγνωρίζω πως στη δουλειά μας μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει και να φέρει διάφορα, αλλά όταν την κάνεις σωστά και δίκαια, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.



10. Τι θα προέτρεπες σε ένα νέο ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με την Νομική;

Οι συμβουλές που θα έδινα σε ένα νέο ο οποίος θέλει να ακολουθήσει την Νομική είναι να διακατέχεται από τις αρετές της δικαιοσύνης και της υπομονής. Αν δεν υπάρχει αυτή η βάση, τότε δε θα αγαπήσει ποτέ τη Νομική επιστήμη. Θα βρει μεγάλες δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεράσει. Δεν πρέπει να είναι ο οικονομικός σκοπός ο πρώτος, αλλά η αγάπη προς το επάγγελμα. Αυτές είναι οι βασικές αξίες με τις οποίες πορεύομαι όσον αφορά τη δουλειά μου, αλλά θα παρακινούσα κάποιον ή κάποιαν που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη Νομική Επιστήμη, να μη διστάσει. Δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου. Λατρεύω αυτό που κάνω και θεωρώ ότι είναι ένα δώρο από Τον Θεό να κάνω αυτό που αγαπώ σαν επάγγελμα και να μπορώ να συντηρώ τον εαυτό μου αλλά πάνω απ' όλα τα παιδιά μου.



11. Πες μας και λίγα λόγια για την ενασχόληση σου με την Κυπριακή Ποίηση αλλά και για τους στίχους που γράφεις.

Για μένα η ποίηση και η μουσική είναι κομμάτι της ζωής μου. Είναι κάτι που δε μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς αυτές. Γράφω ποίηση από πολύ μικρή ηλικία. Όταν άρχισα να δημοσιεύω τα ποιήματα μου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μου ασκήθηκε πολύ σκληρή κριτική στην αρχή να πω την αλήθεια. Αυτό όμως φυσικά και δε με φόβισε γιατί όπως λένε, τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς. Συνέχισα με την ίδια αγάπη και πιο πολύ πείσμα, και έτσι ο κόσμος με «αγκάλιασε» με τον τρόπο του και υποστήριξαν την ποίηση μου. Ήμουν καλεσμένη και αρκετές φορές στην εκπομπή «Παραδοσιακή Βραδιά» και αυτό είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία για μένα. Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό, γιατί καθημερινά λαμβάνω πολύ όμορφα μηνύματα από τον κόσμο που διάβασε ή άκουσε τα ποιήματα μου. Πριν μιλήσω για την ποίηση να πω ότι είμαι και στιχουργός σε καθαρά Ελληνικό στίχο. Το πρώτο μου τραγούδι το έγραψα στο λύκειο επηρεασμένη από διάφορες καταστάσεις που έζησα τότε. Το επόμενο τραγούδι το έγραψα όχι πολλά χρόνια αργότερα το 2016 (γέλια), αφού συνειδητοποίησα πως είχα την ανάγκη να γράψω ένα τραγούδι. Εκ τότε συνεχίζω να γράφω όποτε νιώθω ότι έχω έμπνευση και έχω κάτι να εκφράσω. Μια από τις πιο όμορφες μου στιγμές σχετικά με την ποίηση είναι όταν έκδωσα τα δύο μου βιβλία, αλλά ένιωσα πραγματικά τη συγκίνηση με την έκδοση του πρώτου. Το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Ψυσιής Καμώματα-Ζωής Βιώματα» είναι ένα βιβλίο με δικά μου Κυπριακά ποιήματα και εκδόθηκε το 2017. Η αξία αυτού του βιβλίου είναι ότι αποφάσισα να το εκδώσω όταν η μητέρα μου έπαθε ένα σοβαρό αναπάντεχο πρόβλημα με την υγεία της και ήξερα ότι με το βιβλίο αυτό, εκτός του ότι θα τη χαροποιούσε ιδιαίτερα, θα τη βοηθούσε να ξανά βρει το λόγο της μέσα από το διάβασμα. Στη συνέχεια ήρθε και το δεύτερο μου βιβλίο «Ευασθητο-Ποίηση Ψυχής» που εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 2020. Αυτό το βιβλίο συμπεριλαμβάνει ποιήματα μου που όπως θα καταλάβατε από τον τίτλο αφορά την ευαισθητοποίηση της ψυχής. Είμαι πολύ περήφανη και για τα δυο μου βιβλία και για το γεγονός ότι τα έσοδα και από τα δύο βιβλία πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, το κάνει ακόμα πιο σημαντικό για μένα.

"Αν όλα πηγαίνουν ρόδινα, σημαίνει δεν αξίζω, ενώ αν έχω το δέος, τότε έχω να παλεύω για κάτι περισσότερο."

-Αργυρούλα Τίκκου



Συνέντευξη από τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αρτέμιος Ψύλλος

Μαργαρίτα Αγαπίου

Αιμίλιος Χατζηλιασή













Comentarios


bottom of page