top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

Έλενα Λεωνίδου: Μικρή πέρασα ανορεξία και ήταν ένας λόγος για να ακολουθήσω το επάγγελμα.

Σήμερα έχουμε στη σελίδα μας την Έλενα Λεωνίδου. Σε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, η Έλενα μιλά για την επιλογή της να ακολουθήσει το επάγγελμα της διαιτολόγου/διατροφολόγου, την εμπειρία της με την ανορεξία και πώς επηρέασε τη ζωή της, την αγάπη της για τον Απόλλωνα Λεμεσού και πολλά άλλα. Η Έλενα είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, μια σοβαρή επαγγελματίας και μπορεί ο καθένας να διακρίνει εύκολα την καλοσύνη που τη διακατέχει. Ευχαριστούμε την Έλενα και ευχόμαστε κάθε καλό στην πορεία της. Καλή ανάγνωση.

Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Διατροφολογία και τι επηρέασε την απόφασή σου;

Πάντα στην οικογένεια μου υπήρχε άτομο το οποίο ήταν παχύσαρκο, και επειδή πρόσεχε και ο ίδιος τη διατροφή του με πρόσεχε κι εμένα. Πήγαινα από μικρή σε διαιτολόγους για να μάθω να προσέχω το φαγητό μου και την υγεία μου και ήταν ένα πράγμα το οποίο θαύμαζα. Σε όποιον διαιτολόγο πήγαινα, ενθουσιαζόμουν με τη δουλειά του, τις γνώσεις του και έβαλα στο μυαλό μου πως θέλω να ασχοληθώ με αυτό τον κλάδο. Είχα όμως τους ενδοιασμούς μου, αν θα μπορέσω να τα καταφέρω σε αυτό το επάγγελμα. Έτσι αποφάσισα να πάω και στο τέλος ήταν υπέροχα. Όταν σου αρέσει κάτι και το αγαπάς, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.



Αν μπορούσες να φέρεις το χρόνο πίσω θα έπαιρνες την ίδια απόφαση;

Φυσικά. Στο σχολείο μου άρεσε και η Ψυχολογία, και εν τέλει συνδυάζονται απόλυτα. Οι πελάτες μου, μόλις έρθουν στο πρώτο ραντεβού, μου μιλούν για τη ψυχολογία τους και σε τι φάση βρίσκονται εκείνη τη στιγμή και μετά για τις διατροφικές τους συνήθειες. Υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που προσπαθώ να το απαντήσω ολόκληρο, αν ο πελάτης μπορεί. Αντιλαμβάνεσαι όμως, ότι κάποιες φορές, κάποιος μπορεί να θέλει το χρόνο του να με εμπιστευτεί, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις, οι περισσότεροι με εμπιστεύονται από το πρώτο ραντεβού. Χρειάζεται να ξέρω και το ψυχολογικό υπόβαθρο του κάθε πελάτη για να μπορώ να βοηθήσω. Ουσιαστικά, η ψυχολογία του εκάστοτε πελάτη επηρεάζεται πρώτη. Αν χρειάζεται βοήθεια για να ακολουθήσει το διαιτολόγιο πρέπει να γνωρίζει ότι την έχει.



Νιώθεις ότι μπορείς να βοηθήσεις τον κόσμο να βελτιώσει τη ζωή του μέσα από το επάγγελμα σου;

Το νιώθω πάρα πολύ κι επίσης να βελτιώσει και τον τρόπο ζωής του. Αν διαβάσεις και ορισμένες έρευνες, οι διατροφικές μας συνήθειες, βασίζονται κυρίως στην παιδική μας ηλικία, δηλαδή τη θα μας δώσουν οι γονείς μας, και συνεπώς ο μεταβολισμός μας δυσκολεύεται να το αλλάξει. Εννοείτε πως η εξωτερική μας εμφάνιση μας επηρεάζει όλους ψυχολογικά. Πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι κατάφεραν να αλλάξουν την εμφάνιση τους, άλλαξε η ζωή τους προς το καλύτερο.



Τι πιστεύεις ότι είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ένας πελάτης για να αλλάξει τη διατροφή του; Σκέφτεται πρώτα την εμφάνιση του ή την υγεία του;

Εξαρτάται από το κίνητρο που έχει ο καθένας. Δηλαδή, πολλά άτομα θέλουν να αλλάξουν γιατί μπορεί να είχαν μια ερωτική απογοήτευση. Επίσης μπορεί κάποιος να έχασε κάποια δουλειά λόγω της εμφάνισης του. Βασικό ρόλο παίζει και η υγεία. Κάποιος μπορεί να μη θέλει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, αλλά λόγω προβλημάτων υγείας να αναγκαστεί. Ένα πράγμα ακόμα που βρίσκεται παντού δυστυχώς, είναι οι διατροφικές διαταραχές. Για παράδειγμα, ανορεξία, βουλιμία και πολλά άλλα. Αυτά είναι καθαρά ψυχολογικά.



Μπορείς να βοηθήσεις ένα άτομο που μπορεί να πάσχει από αυτές τις διατροφικές διαταραχές;

Μπορώ να τον βοηθήσω, εάν κι εφόσον είναι πρόθυμος να έχω συνεργασία με τον ψυχολόγο του. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα άτομο με διατροφικές διαταραχές, όμως τα άτομα αυτά τείνουν να μη λένε όλη την αλήθεια, όχι απαραίτητα για τη διατροφή τους. Για παράδειγμα, στην ερώτηση αν είχαν κάποιο επεισόδιο τις τελευταίες τρεις μέρες μπορεί να απαντήσουν όχι, ενώ την προηγούμενη νύχτα να είχαν βουλιμικό επεισόδιο. Είναι καλά να υπάρχει συνεργασία, αν χρειάζεται και με παθολόγο, και με ψυχολόγο και με διατροφολόγο. Αν είναι πολύ προχωρημένη κατάσταση και χρειάζεται νοσηλεία, εγώ δε μπορώ να αναλάβω και θα τον παραπέμψω στον κλινικό διατροφολόγο.



Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγου και κλινικού διατροφολόγου;

Η διαφορά μας είναι ότι ο κλινικός διατροφολόγος αναλαμβάνει και πιο εξειδικευμένες υποθέσεις. Εάν το άτομο που έχω απέναντι μου, όπως προανέφερα χρειάζεται νοσηλεία, πρέπει να το αναλάβει κλινικός διατροφολόγος.



Τι πρέπει να διαθέτει ένας διατροφολόγος για να θεωρείται καλός διατροφολόγος;

Πρέπει να ξέρει να ακούει και να μπαίνει στη θέση του πελάτη. Πρέπει να μπορεί να καταλάβει ότι κάποιος άνθρωπος δεν νιώθει καλά μέσα στο ίδιο του το σώμα. Όταν ήμουν μικρή πέρασα ανορεξία και ήταν κι αυτός ένας παράγοντας για να ακολουθήσω το επάγγελμα και με βοήθησε πολύ μια διατροφολόγος για να τα καταφέρω. Θεωρώ ότι επειδή πέρασα από αυτή την εμπειρία, μπορώ να καταλάβω περισσότερα για ένα πελάτη που μπορεί να πέρασε τα ίδια και να θέλει να αλλάξει. Θυμάμαι να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να ήμουν δέκα κιλά κάτω από αυτά που έπρεπε, κι εγώ θεωρούσα πως ήμουν τριάντα περισσότερα! Ήμουν στη τρίτη γυμνασίου και είχα τα κιλά ενός παιδιού δημοτικού. Μπορώ να καταλάβω πως είναι όταν μου λένε οι πελάτες μου ότι βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και τον βλέπουν πενταπλάσιο.



Πώς σε επηρέασε αυτό το γεγονός τη ζωή σου και πώς προέκυψε;

Επηρέασε το ότι εκείνο τον καιρό δε μπορούσα να φάω και έχασα κιλά και μου άρεσε πολύ. Μετά συνέχισα κι έχανα και δε μπορούσα να βάλω ένα στοπ σε όλο αυτό. Έχασα κιλά που δεν έπρεπε να χάσω και θυμάμαι ότι η μητέρα μου με πήγε σε διατροφολόγο και σε συνεργασία με ψυχολόγο τα κατάφερα. Μετά όταν έγινα καλά, θυμάμαι να βλέπω φωτογραφίες μου και να διερωτώμαι πώς δεν έβλεπα το πώς ήμουν. Βρισκόμουν σε ένα φαύλο κύκλο εκείνο το διάστημα.



Γιατί πιστεύεις ότι επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από την εξωτερική μας εμφάνιση;

Διότι, καλώς ή κακώς είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κάποιος. Είτε αυτό λέγεται μια γνωριμία, είτε αυτό λέγεται συνέντευξη για δουλειά. Σκέψου ότι πας κάπου και βλέπεις μια κοπέλα ή ένα αγόρι, εκείνη τη στιγμή δε μπορείς να διακρίνεις τον εσωτερικό τους κόσμο. Το ότι δυστυχώς μπορεί κάποιου να μην αρέσει η εξωτερική εμφάνιση ενός άλλος ατόμου, μπορεί να μην είναι πρόθυμος να δει και τον εσωτερικό του κόσμο.



Πιστεύεις ότι παίζει ρόλο η εξωτερική εμφάνιση ενός διατροφολόγου για τον πελάτη;

Πιστεύω ότι επηρεάζει κατά πολύ τον πελάτη, και χρειάζεται ο διατροφολόγος να έχει μια υγιή εικόνα αλλά επίσης πιστεύω ότι δε χρειάζεται να είναι τέλειος. Ένας διατροφολόγος είναι κι αυτός άνθρωπος και μπορεί να συμβεί κάτι στη ζωή του που θα τον επηρεάσει.



Θεωρείς ότι υπάρχουν συνάδελφοι σου που με τις συμβουλές τους κάνουν κακό στους πελάτες τους; Αν υπάρχουν, πώς μπορεί να αλλάξει;

Αυτό σχετίζεται και με την προηγούμενη ερώτηση. Έχω πολλούς πελάτες, ειδικά κοπέλες που μπορεί να μου αναφέρουν για άλλους διατροφολόγους οι οποίοι τους πλασάραν ένα πολύ αυστηρό πρότυπο. Θεωρώ ότι όλοι οι διαιτολόγοι/διατροφολόγοι είμαστε καλοί, διότι όλοι μαθαίνουμε τα ίδια πράγματα στο Πανεπιστήμιο. Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος του κάθε διατροφολόγου, πόσο προσεγγίσιμος και πόσο αυστηρός είναι, και το πόση ανταπόκριση έχει όταν τον χρειάζεται ο πελάτης που δεν βρίσκεται απέναντι του εκείνη τη στιγμή.



Τι είναι αυτό που κάνει ένα διατροφολόγο να ξεχωρίζει;

Η σχέση του με τον πελάτη και το να είναι διαθέσιμος γι΄ αυτόν. Είναι δύσκολος κάποιες φορές αλλά μου αρέσει, διότι έκανα πάρα πολλές φιλίες μέσω της δουλειάς μου.



Πώς ήταν το συναίσθημα όταν ήρθε ο πρώτος σου πελάτης;

Ο πρώτος μου πελάτης ήταν ένα κορίτσι, η οποία ήταν έφηβη εκείνο τον καιρό. Ήταν σχολείο και είχε μια ερωτική απογοήτευση και κατάφερε να χάσει 22 κιλά, τα οποία χρειαζόταν να χάσει και πλέον ζει πολύ καλύτερα.



Γιατί πιστεύεις ότι μια ερωτική απογοήτευση επηρεάζει τόσο πολύ;

Σε πεισμώνει. Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να δείξεις στον άλλο τι έχασε.



Έχεις περισσότερους πελάτες άνδρες ή γυναίκες;

Γυναίκες. Οι περισσότεροι άνδρες που έρχονται σε μένα, έρχονται με τις γυναίκες τους με το ζόρι! (γέλια!)



Βίωσες τον σεξισμό ή την υποτίμηση από τότε που ασχολείσαι με το επάγγελμα; Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται άνδρες συνάδελφους σου απ’ ότι γυναίκες;

Βίωσα τον σεξισμό στο επάγγελμα μου. Για να έρθει ένας πελάτης συνήθως με επιλέγει. Όταν έρχονται με «το ζόρι» για παράδειγμα τότε μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως αυτό το βιώνω δυστυχώς από τους άνδρες τις πλείστες φορές. Σκέφτονται «θα μου πει ο διατροφολόγος τι πρέπει να τρώω, μπορώ να μπω και στο διαδίκτυο να ψάξω». Δε θεωρώ ότι με υποτιμούν σαν άνθρωπο, διότι μετά που θα με γνωρίσουν μπορεί να τους αλλάξω γνώμη.



Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως πελάτες;

Η διαφορά θεωρώ ότι ως γυναίκα μπορώ να καταλάβω μια γυναίκα καλύτερα και το ίδιο να ισχύει και γι’ αυτήν, ενώ ένας άνδρας μπορεί να αμφισβητήσει κάποια πράγματα κάποιες φορές. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν είναι ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.



Ποια κριτήρια πρέπει να έχει ένα άτομο για να επιλέξει ένα διατροφολόγο;

Θεωρώ ότι όποια κριτήρια και να έχει κάποιος, αν δεν γνωρίσει το διατροφολόγο και να δει την σχέση που έχει μαζί του, δε μπορεί να ξέρει αν είναι ο ιδανικός για εκείνον/η. Επίσης ακόμα ένα θετικό είναι να ακούσεις καλά λόγια γι’ το διατροφολόγο από άλλον πελάτη. Σίγουρα καλό είναι πριν επισκεφτούμε ένα διατροφολόγο, να βεβαιωθούμε ότι είναι εγγεγραμμένος, διότι υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι που δίνουν δίαιτες χωρίς να είναι αρμόδιοι.



Ποια η γνώμη σου για τους παράνομους διατροφολόγους και από που προκύψαν;

Υπάρχουν διάφοροι που είναι εγγεγραμμένοι ως πωλητές. Σκοπός τους είναι να πουλούν προϊόντα και να προωθούν τα σκευάσματα της εταιρίας της οποίας δουεύουν. Είναι οι λεγόμενες χημικές δίαιτες. Αντικαθιστούν τα γεύματα με υποκατάστατα. Συνήθως δε συνεργάζονται με διαιτολόγους/διατροφολόγους, κι εγώ σαν Έλενα δεν πρόκειται να δώσω ένα ίδιο πλάνο σε οποιοδήποτε άτομο χωρίς να ξέρω γι’ αυτό το άτομο.



Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα;

Απ’ ό,τι γνωρίζω ναι. Όλοι ασχολούνται με την εξωτερική τους εμφάνιση, και πλέον, οι πλείστοι άνθρωποι θέλουν να μάθουν περισσότερα και είναι όσο το δυνατόν πιο προσεγμένοι και ενήμεροι.



Ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που έζησες ως διατροφολόγος;

Εννοείται όταν ένας πελάτης μου φτάνει στο στόχο του και το αντιλαμβάνεται. Υπάρχουν πολλά άτομα που δε μπορούν να αντιληφθούν ότι τα κατάφεραν. Όταν επίσης μου στέλνουν ευχαριστήρια μηνύματα και φωτογραφίες από τα ρούχα τους, είναι για μένα απερίγραπτη χαρά και ικανοποίηση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι όμως ότι δεν είμαστε ο αριθμός στη ζυγαριά.



Ποια ήταν η πιο δύσκολη εμπειρία που αντιμετώπισες στο επάγγελμα σου;

Η πιο δύσκολη εμπειρία ήταν με ένα παιδάκι το οποίο βίωνε bullying στο σχολείο. Έπρεπε να χάσει κιλά διότι χρειαζόταν να κάνει μια εγχείρηση και λόγω της πίεσης που βίωνε, όποτε με έβλεπε έκλαιγε. Πλέον όμως έχουμε μια καλή σχέση διότι άλλαξε σχολείο και βελτιώθηκε και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.



Εσύ θα πήγαινες σε κάποιο διατροφολόγο ή θα εμπιστευόσουν τις δικές σου γνώσεις;

Βέβαια και θα πήγαινα. Γνωρίζω πολλούς συναδέλφους που επισκέπτονται άλλους διατροφολόγους για να είναι τυπικοί. Αν χρειαστεί να επισκεφτώ κάποιον συνάδελφο θα το έκανα με πολλή χαρά.



Υπάρχουν πολλά άτομα που επιλέγουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής που επηρεάζει και τη διατροφή τους. Υπάρχει ισορροπημένος τρόπος διατροφής γι’ αυτά τα άτομα;

Βεβαίως και υπάρχει. Στην ουσία απορρίπτουν ομάδες τροφίμων, για παράδειγμα δεν τρώνε κρέας. Ένας λόγος που έρχονται σε εμάς είναι για να τους προτείνουμε ιδέες. Είναι απαραίτητο να βοηθά και ο κύκλος τους για να μπορούν να μην υποκύπτουν.



Τι πιστεύεις ότι είναι τα θετικά και τα αρνητικά της δουλειάς σου;

Τα θετικά είναι η ευχαρίστηση που παίρνω από τους πελάτες μου. Οι γνωριμίες που κάνω και ενίοτε οι φιλίες που δημιουργούνται. Τα αρνητικά μπορώ να πω, είναι ότι λόγω της δουλειάς μας είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε σε επαφή με τον κόσμο ακόμα και αν πιστεύουμε ότι κάποιες φορές δεν υπάρχει συνεννόηση με κάποιους πελάτες.



Ποια είναι τα χόμπι σου και πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;

Ασχολούμαι από μικρή με το χορό, από κυπριακούς, ελληνικούς, λάτιν και belly dance. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολούμαι με το belly dance και με γεμίζει πάρα πολύ. Επίσης τεράστιο κομμάτι της ζωής είναι το ποδόσφαιρο. Είμαι ένθερμη οπαδός του Απόλλωνα Λεμεσού και λατρεύω να πηγαίνω να βλέπω τον Απόλλωνα, σε όλα τα σπορ, όχι μόνο το ποδόσφαιρο για να είμαι ειλικρινής. Πήγα και αρκετά Ευρωπαϊκά ταξίδια για παιχνίδια στο εξωτερικό.



Τι σημαίνει για σένα ο Απόλλωνας Λεμεσού;

Για μένα ο Απόλλωνας δεν είναι απλά μια ομάδα. Είναι η ιδέα που συνδυάζει πολλά. Είναι οι εκδρομές που πηγαίνουμε, τα άτομα που βλέπω στο γήπεδο, οι χαρές, οι λύπες και πάρα πολλά άλλα. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και για παράδειγμα, αν έχω επιλογή να πάω ένα ταξίδι αναψυχής ή ένα ταξίδι με τον Απόλλωνα, φυσικά θα επιλέξω τον Απόλλωνα. Θα ήθελα πολύ επίσης κάποτε να γίνω και μέρος του Απόλλωνα και να συνεργαστώ με την ομάδα. Είναι ένα από τα όνειρα που θα ήθελα να πραγματοποιήσω να δουλέψω κάποτε για την ομάδα που αγαπώ.



Ποιοι είναι οι στόχοι της Έλενας Λεωνίδου για το μέλλον;

Θα ήθελα να έχω ένα χώρο δικό μου τον οποίο θα μπορώ να συνεργαστώ με άλλα άτομα, για παράδειγμα να υπάρχει αισθητικός, κομμώτρια, ένας διατροφολόγος κλπ. Να μπορεί περάσει ευχάριστα ένα άτομο και να αφιερώσει χρόνο για το εαυτό του. Ακόμα θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με κάποιο μάγειρα, οποίος θα ετοιμάζει τα ημερήσια γεύματα των πελατών. Αυτό επικρατεί πολύ στο εξωτερικό και υπάρχει αρκετή απήχηση από τον κόσμο. Θέλω να τονίσω ότι ο κάθε στόχος είναι εφικτός και για όσα άτομα θέλουν να πάνε σε ένα διατροφολόγο και το θεωρούν ταμπού, να ξέρουν ότι είμαστε εκεί γι’ αυτούς, να τους στηρίξουμε όσο χρειαστεί.


Συνέντευξη απο τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Συντονισμός/Επιμέλεια:

Αιμίλιος Χατζηλιασή


Comments


bottom of page