top of page
Writer's pictureBusiness Status Blog

Συνέντευξη με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Ανδρέα Χρυσάνθου




Ραδιοφωνικός παραγωγός, μουσικός παραγωγός, στιχουργός και πολλά άλλα. Ο Ανδρέας Χρυσάνθου εκτός από τα πιο πάνω είναι ένας άνθρωπος που αγαπά και εκπροσωπά τη μουσική με πολλούς τρόπους. Εκτός απ' αυτό μέσα από τις εκπομπές του δίνει φωνή στους Κύπριους καλλιτέχνες να εκφραστούν και να παρουσιάσουν τα κομμάτια τους. Ευχαριστούμε τον Ανδρέα για την πολύ ωραία συνέντευξη που μας χαρισε, και τον ευχαριστούμε για όλα όσα κάνει για τη μουσική.


1. Πως αποφάσισες ασχοληθείς με το ραδιόφωνο;

Με το ραδιόφωνο ξεκίνησα να ασχολούμαι από τα 17 μου, όταν γνώρισα έναν τεράστιο άνθρωπο μουσικό ερευνητή και μελετητή του Λαϊκού και Ρεμπέτικου Τραγουδιού, τον Νέαρχο Γεωργιάδη, ο οποίος είναι αυτός που επανάφερε το ρεμπέτικό τραγούδι με τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο άνθρωπος αυτός με καλούσε συχνά στο ραδιόφωνο του Astra Fm, και από ‘κει και πέρα τις πρώτες μου γνώσεις και τον ερεθισμό για το ραδιόφωνο τα οφείλω σε αυτόν. Είναι ο ευεργέτης μου σε όλα, στις γνώσεις, στο υλικό, σε ότι αφορά το ρεμπέτικό και το λαϊκό τραγούδι, ότι υλικό έχω στο σπίτι μου είναι από το αρχείο του Νέαρχου Γεωργιάδη όπως βιβλία, δίσκους, περιοδικά της δεκαετίας 50-60. Θα ήθελα να πω ότι με βοήθησε να ολοκληρώσω όλη την ελληνική δισκογραφία. Να σημειώσω ότι η πρώτη μου ραδιοφωνική επαφή πριν να γνωρίσω τον Νέαρχο Γεωργιάδη ήταν 20 Δεκεμβρίου στο Ράδιο Πρώτο με την Γιάννα Λοιζίδου όταν ήταν φιλοξενούμενος ο Νίκος Ξανθόπουλος με τον Σπύρο και την Ζωή Ζαγοραίου, εδώ θέλω να πω, πως όταν τηλεφώνησα στην Γιάννα ήμουν 17 χρονών και επειδή δεν πίστεψε κανένας ότι η Γιάννα θα με βοηθούσε να γνωρίσω τον Ξανθόπουλο και τον Ζαγοραίο στο στούντιο της δεν είχα μεταφορικό μέσο να πάω και η Γιάννα έστειλε ταξί για να με πάει εκεί.


2. Πότε ασχολήθηκες με την Μουσική;;

Είναι μια μικρή ιστορία όπου στα 9 μου χρόνια, συγκεκριμένα ήμουν σε ένα πανηγύρι στον Λυθροδόντα και αγόρασα καταλάθος ( λέω καταλάθος γιατί λόγω ύψους δεν έφτανα να δω τι έπιαναν τα χέρια μου ) την κασέτα με τις 20 μεγάλες επιτυχίες του Νίκου Ξανθόπουλου, η οποία ήταν και η πρώτη μου κασέτα του συγκεκριμένου τραγουδιστή και μέσα σε 3 μήνες έμαθα όλα τα τραγούδια της κασέτας από έξω. Ο Ξανθόπουλος με έκανε να ερωτευτώ το Λαϊκό τραγούδι. Όταν δεν έβρισκα άλλες κασέτες του Ξανθόπουλου μου έδωσαν του Μιχάλη Μενιδιάτη γιατί οι φωνές τους ήταν κοντά και τα τραγούδια τους παρόμοια.


3. Το χόμπι σου είναι η συλλογή βινιλίων. Ποιοι λόγοι σε ώθησαν σε αυτό;

Δεν είμαι συλλέκτης αλλά ουσιαστικά μαζεύω για να ερευνήσω, ο συλλέκτης ότι μαζεύει δεν το μοιράζεται με κανέναν, εγώ προσωπικά τα μοιράζομαι με όλους. Η συλλογή μου ξεκίνησε να μεγαλώνει από τότε που γνώρισα τον Νέαρχο Γεωργιάδη, ο οποίος με γνώρισε και σε έναν άλλο σπουδαίο μουσικό ερευνητή τον Πάνο Γεραμάνη, που ήταν οι δύο άνθρωποι που με βοήθησαν να έχω ό,τι έχω.


4. Πώς μπορεί και τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με το ραδιόφωνο; ή τι χρειάζεται για να θεωρείται κάποιος ένας πετυχημένος παραγωγός;

Σήμερα, είναι καλό να στοχεύεις σε ένα είδος μουσικής για να κάνεις την διαφορά. Αν παίζεις ότι παίζουν και οι υπόλοιποι δεν θα ξεχωρίσεις μέσα στους πολλούς. Με τον τρόπο αυτό ο κόσμος θα ακούσει και άλλα είδη μουσικής γιατί έχουμε πολλά είδη μουσικής, έχουμε περίεργα τραγούδια, ψαγμένα τραγούδια. Η φωνή και ο τρόπος που μιλάς και πόσο ανεκτικός είσαι με τον κόσμο που σε ακούει είναι αρκετά σημαντικά θεωρώ για να ξεχωρίσεις. Νιώθεις ότι είσαι μαζί με τον κόσμο και τους κρατάς συντροφιά. Μέσα από το ραδιόφωνο νιώθω ότι μαθαίνω τους ανθρώπους μιας άλλης εποχής.


5. Θα παρότρυνες τους νέους να ασχοληθούν με το ραδιόφωνο;

Φυσικά, είναι μια μαγεία το ραδιόφωνο, μην ντραπείς να χτυπήσεις πόρτες και να δείξεις ότι το αγαπάς το ραδιόφωνο για να μπορέσουν να σου δώσουν την ευκαιρία. Ένα πράγμα πολύ σημαντικό το οποίο έζησα από τους διευθυντές σήμερα που υπάρχουν στα ραδιόφωνα και χωρίς βιογραφικό θα σε καταλάβει ότι πραγματικά αγαπάς αυτό το πράγμα και θα σου δώσει την ευκαιρία γιατί έχουμε έμπειρους διευθυντές στα ραδιόφωνα και δεν χρειάζεσαι το βιογραφικό για να σου προσφέρει μια δουλειά.


6. Πώς αποφάσισες να φέρνεις στην εκπομπή σου κάθε εβδομάδα έναν καλλιτέχνη;

Εδώ και 3 μήνες, ξεκίνησε μια καινούργια εκπομπή η οποία αφορά τον Κύπριο καλλιτέχνη και ονομάζεται "Οι μουσικοί της Κύπρου". Είναι μια εκπομπή που αγαπά, στηρίζει και παρουσιάζει μόνο Κύπριους καλλιτέχνες όσο αφορά σύνθεση, στιχουργική και ερμηνευτή. Δύο φορές τον μήνα έχουμε καλεσμένο Κύπριο καλλιτέχνη ο οποίος μας μιλά για την πορεία του και με τον καινούργιο χρόνο θα ξεκινήσουμε να φέρνουμε και ένα παλιό καλλιτέχνης από την δεκαετία του ’60, θα περάσουν από την εκπομπή και κυρίως οι μουσικοί και οι ερμηνευτές της δεκαετίας του ’80 οι οποίοι έχουν να μας πουν πολλά από την νύχτα της Κύπρου μιας άλλης εποχής.


7. Τι αποκόμισες μέσα από όλες τις γνωριμίες σου με καταξιωμένους μουσικούς και μη;

Αποκόμισα γνώσεις και εκτίμηση αυτά τα δύο πράγματα. Κάθε Σάββατο 9 με 12 παρουσιάζεται η εκπομπή "Ένα πανέρι γεμάτο μουσικές" στον Άστρα 92,8 - 105,3 το οποίο όνομα εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Μιχάλης Παρασκευαίδης και είναι μία εκπομπή που δίνει την ευκαιρία του κόσμου να επιλέξει το τραγούδι που θέλει να ακούσει και κυρίως τραγούδια που έχουν χρόνια να ακουστούν. Από αυτή την εκπομπή παρουσιάζονται αρκετά βιογραφικά αφιερώματα ξεχασμένων καλλιτεχνών ή πολλές φορές βιογραφικά αφιερώματα καλλιτεχνών που δεν τα παρουσίασε ποτέ κανένας. Συγκεκριμένα έκανα αφιέρωμα πριν 1 χρόνο στον σπουδαίο στιχουργό, μπουζουξή, τραγουδιστή και συνθέτη Βασίλη Μπόεμη ο οποίος δεν είναι πια στην εν ζωή και όταν το ανέβασα μέσα σε μια εβδομάδα με εντόπισε ο γιος του και δεν φαντάζεσαι την συγκίνηση και τα λόγια που άκουσα από αυτό τον άνθρωπο, που κάποιος θυμήθηκε τον πατέρα του μετά από 60 χρόνια και του έκανε αφιέρωμα. Το ίδιο συνέβη και με την Σοφία Σιδέρη και το πιο συγκλονιστικό η συγκίνηση που ένιωσα εγώ ήταν το αφιέρωμα του σπουδαίου Γιώργου Χατζηαντωνίου του οποίου ο γιος του με πήρε κλαίγοντας.


8. Ποιοι σου έκαναν την πιο μεγάλη εντύπωση στα χρόνια της δουλειάς σου;

Όταν ταξιδεύω στην Αθήνα για να συναντήσω παλιούς τραγουδιστές, οι ερμηνευτές αυτοί που είναι μιας άλλης εποχής μου κάνουν την μεγαλύτερη εντύπωση οι οποίοι έχουν τόσες μεγάλες επιτυχίες πίσω τους και τόση δόξα άλλα είναι πιο απλοί και από τον πιο λαϊκό άνθρωπο. Θέλω να αναφέρω ότι πήρα συνέντευξη από Στράτο Κύπριο, από Γιώργο Ταγιούρη, από Τάσο Μπουγά, τον Νίκου Παταβούκα (σπουδαίος συνθέτης ο οποίος έγραψε πάνω από 900 τραγούδια) όπως και από τον Πάνο Ιωαννίδη. Με εντυπωσιάζει ότι είναι απλοί άνθρωποι, και έχουν γνωρίσει πάρα πολλές δόξες αυτοί οι καλλιτέχνες και όμως έχουν μείνει ταπεινοί όπως είναι επίσης η Γιώτα Λύδια, η Καίτη Γκρέυ και η Μαίρη Λίντα κ.α


9. Τι θέλεις να μεταφέρεις μέσα από την δουλειά σου;

Λόγω του ότι οι εκπομπές που κάνω είναι ιδιαίτερες και αφορούν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι και το γνήσιο λαϊκό τραγούδι αφορά αποκλειστικά τον λαό, δηλαδή τα κοινωνικά του προβλήματα, τον πόνος του, την μετανάστευση μιας άλλης εποχής, την ορφάνια, τον καημός της μάνας, την ενότητα της οικογένειας κ.α όλα αυτά αφορούν το λαϊκό τραγούδι. Θέλω να δώσω στον κόσμο την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε τραγούδι γιατί ο στιχουργός όπως ο Κώστας Βίρβος, Χαράλαμπος Βασιλιάδης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Δημήτρης Γκούτηςοι νεότεροι Λούλα Παπαγιαννοπούλου και φυσικά αρκετοί άλλοι στιχουργοί ζούσαν μέσα στην καθημερινότητα του κόσμου και με τον τρόπο αυτό έγραφαν και τα τραγούδια τους, τα βιώματα του. Όλα αυτά, κρύβουν μια ιστορία και με τις συνεντεύξεις μου προσπαθώ όσα πιο πολλά τραγούδια που θυμούνται οι δημιουργοί να μου πουν και την ιστορία του τραγουδιού τους και έτσι μεταφέρω στον κόσμο τις ιστορίες των τραγουδιών. Έχω γράψει σχεδόν 800 ιστορίες τραγουδιών το οποίο είναι τεράστιο νούμερο για τραγούδια. Αυτό αρχικά το ξεκίνησε ο Ηράκλης Ευστρατιάδης, ο οποίος είναι και αυτός μουσικός ερευνητής, και το ψάχνει ακόμα και από εκεί πήρα την ιδέα εγώ και ξεκίνησα να ψάχνω και έτσι αυξήθηκαν οι ιστορίες. Ακούγοντας τόσες πολλές ιστορίες για τραγούδια δεν πίστευα ότι θα μου τύχαινε κι εμένα όταν έγραφα την "Μάγκισα" το οποίο είναι ένα τραγούδι που μου πήρε 8 μήνες να το γράψω, κόλλησα και δεν ήξερα πως να το συνεχίσω, για να πω αυτό που ήθελα στον στίχο μου ώσπου γνώρισα μια κοπέλα που ασχολείτο με το τραγούδι και μετά από κουβέντες δύο εβδομάδων στο τηλέφωνο αποφασίσαμε να συναντηθούμε για να τα πούμε από κοντά και να της δώσω κάποια τραγούδια που η ίδια ήθελε και μετά από ένα συμβάν με την ίδια κατάφερα και ολοκλήρωσα το τραγούδι. Η "Μάγκισα" είναι ένα τραγούδι που αγαπώ πάρα πολύ, το οποίο ερμηνεύει η Φρειδερίκη Τοπάζου και μουσική έγραψε ο Σταύρος Κυριακίδης ένας καινούριος αλλά πολύ καλός συνθέτης που έχει στην κατοχή του και το πρώτο του CD με 10 υπέροχα τραγούδια.


10. Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις για την πορεία σου μέχρι τώρα;

Στο Ράδιο Πρώτο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τους ανθρώπους που με έσπρωξαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ραδιόφωνο και είναι ο Ανδρέας Δημητρόπουλος και ο Ζαχαρίας Φιλιππίδης, και όλη την οικογένεια του σταθμού οι οποίοι με αγκάλιασαν, Μου έδωσαν την πρώτη εκπομπή "Μια ιστορία, ένα τραγούδι" την οποία παρουσίαζα μαζί με τον Μιχάλη Παρασκευαίδη και την Γεωργία Αναστασίου. Ακολούθησε η εκπομπή "Το ραδιοφωνικό ξενύχτι" η οποία μεταδιδόταν για 2 χρόνια κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 00:00 μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα και τα επόμενα δυο χρόνια συνεχίστηκε από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη ιδιά ώρα. Επίσης ευχαριστώ στον Άστρα και στον διευθυντή παραγωγής Γιώργο Σιεχερλη και την Διευθύντρια του σταθμού Ελένη Μαύρου για την αγάπη του και την βοήθεια τους σε αυτό που παρουσιάζω, πολλά ευχαριστώ στον μαέστρο μου Δημήτρη Χιονά για την υπεροχή συνεργασία μας, την συνεργάτιδα μου Αργυρούλα Τίκκου που είναι πάντα διπλά μου σε όλα. Την στιχουργό και άνθρωπο της καρδιάς μου Λούλα Παπαγιαννοπούλου η οποία μου έμαθε πάρα πολλά και είναι δίπλα μου ανά πάσα στιγμή να με συμβουλέψει με την εμπειρία της και την σοφία της και τέλος τον φίλο και συνεργάτη μου Πάμπο Λιμνάτη ο οποίος είναι δίπλα μου για όλες τις μουσικές του γνώσεις.


11. Τι σημαίνει το ραδιόφωνο για ‘σένα;

Είναι μέρος της ζωής μου, σίγουρα δεν μπορεί ένας ραδιοφωνικός παραγωγός να πάει μακριά από τα μικρόφωνα γιατί αγαπά αυτό που κάνει, θέλει να είναι πίσω από ένα μικρόφωνο να μιλά στον κόσμο και να λέει αυτό που νιώθει αλλά και αυτά που ακούει από τον κόσμο γιατί ένας ραδιοφωνικός παραγωγός είναι με την καλή έννοια κλέφτης του τι ακούει από τον απλό κόσμο έξω για να μπορέσει με τον δικό του τρόπο να τα μεταφέρει ραδιοφωνικά. Και πίστεψε με έχω πάρει πάρα πολλές ιδέες από τον κόσμο τα οποία βγάζω στο ραδιόφωνο και όπως έλεγε ο αείμνηστος Νέαρχος Γεωργιάδης, ο ραδιοφωνικός παραγωγός δεν διαφέρει καθόλου από τον ηθοποιό του θεάτρου γιατί όπως μου είπε ο ηθοποιός του θεάτρου είναι πάνω στην σκηνή και απευθύνεται στον κόσμο ενώ ο παραγωγός είναι πίσω από τα μικρόφωνα και φαντάζεται τον κόσμο και με ποιόν τρόπο θα του απευχηθεί.




Συνέντευξη από τους:

Ανδρέας Κουτσόλουκας

Αρτέμιος Ψύλλος


Συντονισμός:

Μαργαρίτα Αγαπίου


Κάνοντας like και ακολουθώντας τη σελίδα μας, θα μπορείτε να δείτε και μελλοντικές συνεντεύξεις των καλεσμένων μας.


コメント


bottom of page